De (ruggen) wervels van een paard

Dierpraktijk Beest

Hoe oud moet je paard nou eigenlijk zijn om er zonder latere problemen op te kunnen rijden?

Wanneer is een paard daar lichamelijk toe in staat? Mijn Fries of Tinker lijkt al zo volwassen en zo sterk… en hij is al drie jaar! Waar komt die gewoonte van 3 jaar nou eigenlijk vandaan?

Stel je bent handelaar of fokker en zo’n paard lijkt aan de buitenkant gezond en sterk, zou  je dan nog een paar jaar wachten totdat je hem  zadelmak en ingereden kunt verkopen? Weet je hoeveel geld dat kost?

Moet jij ook geld verdienen aan je jonge paard?

Of heb je hem om zo lang mogelijk samen leuke dingen te doen? Is het zo belangrijk dat je er zo vroeg mogelijk op zit, of kun je hem misschien vanaf de grond alles aanleren wat hij moet weten, als hij eenmaal groot en sterk genoeg is om er zonder schade achteraf op te zitten?

Een goed artikel van Dierpraktijk Beest geeft je meer inzicht!

Een enorm duidelijke film
van Becky Simpson Tenges laat je precies zien waarom we niet op de rug  moeten zitten van een te jong paard..

4 reacties op “De (ruggen) wervels van een paard

 1. Nancy Blok Frankrijk

  Wij beginnen met licht grondwerk en wandelen aan de hand op de leeftijd van drie jaar met onze tinkers, op vierjarige leeftijd gaan we langzaam aan beginnen met beleren onder het zadel maar niet intensief.
  Onze ervaring is dat ze wel tot zes jaar nog bezig zijn met ontwikkelen en beginnen dus pas eind van het vierde jaar met het berijden in ons geval bitloos en voornamelijk buitenritten.
  Voordeel van een langere aanloop is dat er niks geforceerd wordt en het beleren volledig zonder stress en op natuurlijke manier verloopt. Uiteindelijk een win win situatie door een paard wat goed in zijn lijf zit en je hebt een fijne vertrouwensband met je paard.

 2. E M Kraak

  Goed artikel van http://dierpraktijk-beest.nl/ruggenwervels-paard/ inderdaad!
  Het is denk ik waar dat de meeste (rug)problemen ontstaan door te jong belasten.
  Daarnaast zijn van belang:
  – lichaamsbouw (daat bedoel ik niet grootte mee), van iel met “weke” rug tot fors/breed met “karperrug” en alles er tussen in.
  – Training. Meer (echte) “verzameling” leidt tot opbolling van de rug en dus versterking van de “brugconstructie”.

  Hengsten (niet altijd maar hoort eigenlijk wel) zijn robuuster dan merries. Tonen zich van nature al veel meer, dus verzamelen ook makkelijker vanwege die meer natuurlijke oprichting bij al dat enge hengstegedrag, echt allemaal niet alleen leuker (vind ik) maar ook veel makkelijker! 🙂
  Mijn arme zielige rij-hengst heb ik als 6-jarige groen uit de begrazing/opfokwei gekocht.
  Kon dus meteen beginnen met de zielepoot ruggeling te mishandelen 😛
  Nee hoor, eerst nog een intensief half jaar besteed aan wat elementaire taal leren, want zowat het enige dat ik 100% met Parelli eens ben is dat ik niet op een paard durf dat ik niet vertrouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *