Barefoot Hoefzorg cursussen

Tekening Lotte Klaver

door Piet Loof

De eerste stap, bij het begin van mijn lange reis naar het het zoeken naar antwoorden op de vraag waarom zoveel paarden problemen met hun voeten hebben, begon toen ik het eerste boek van Hiltrud Strasser “Ohne Eisen – Gesunde Hufe ohne Beschlag durch artgerechte Pferdehaltung “ nog vóór 1990 aanschafte .                                                            Stap 2

Daarna ontstonden er andere methodes die ik met graagte bestudeerde en ik heb genoten van de contacten en  discussies met paardenvrienden en hoefspecialisten over de hele wereld en

Scheuren, geknepen, omhoog geperste kroonrand, onbalans…. Zie jij de correcte hoef er ook in?

Ik ben langzamerhand begonnen om andere mensen  met paarden met probleemhoeven te helpen. Dit was zo succesvol dat mijn ‘wijk’ groeide van Rotterdam tot Eindhoven en Brussel en alles wat binnen die kring lag.

Kreupele paarden met hoefkatrol, bevangenheid, scheve voeten, scheuren … enz.enz.  Een niet onbelangrijk deel van dat werk bestond uit adviseren hoe mensen zulke problemen in de toekomst konden voorkomen.

Stap 3

Don op 12 jarige leeftijd, doodziek met HKO fase 4  en opgegeven door de medische wereld. Inmiddels 27 jaar en we zijn samen járen verder

Mijn grootste persoonlijke voldoening bracht  het paard wat ik kreeg en daarmee redde van de slacht. Een 12 jarige ruin met ‘ongeneeslijke’ hoefkatrolontsteking.

Door hem alleen maar correct te bekappen konden we samen jarenlang blootsvoets rijden over elke ondergrond, zonder dat hij ooit nog één stap gekreupeld heeft. Hij geniet nu van zijn rust op mijn weide.

 

                                                                       Stap 4

Inmiddels was mijn besef gegroeid dat  de verzorging van gezonde paardenhoeven helemaal niet moeilijk is, dat met kennis van een simpele methode ‘wat doe je niet en wat doe je wel’ iedereen de hoeven van zijn paard in korte tijd kan leren verzorgen en dat juist het zeer regelmatige onderhoud zorgt voor betere hoeven dan een professional  kan bereiken op zijn ronde van 6 of 8 weken. Daarom ben ik in 2004 gestart met dit aan mensen te leren.

Eigenaars, jong, oud, paardenverzorgers, aankomende professionele hoefverzorgers, studenten diergeneeskunde, veeartsen, een aantal hoefsmeden, zelfs gespecialiseerde paardenartsen, hebben zich aangemeld voor het volgen van de cursus, in totaal meer dan 1000 (!) mensen.

                                                                    Stap 5

Het schrijven en ontwikkelen van mijn eerste eigen cursus voor gevorderden. Een succesvolle verdiepende cursus die nog eens opfrist en antwoord geeft op vragen van mensen die al enige tijd zelf bekappen.

                                                                     Stap 6

Hoewel ik gestopt ben met het zelf geven van cursussen is het mijn passie en zie ik het als mijn taak, om andere talentvolle mensen te helpen aan lesstof om  kennis uit te dragen – mocht  je  met die gedachte rondlopen? Je kunt me altijd even bellen of een berichtje doen – Misschien kan  ik iets voor  je  betekenen..

 

Naast het beheren van de facebookpage “denken over paarden” en het onderhouden van deze website houd ik me nu nog altijd bezig met bestudering van afwijkende paardenhoeven, (uitgeleerd ben je pas als je overleden bent) ontwikkel ik cursussen voor particuliere paardenbezitters en scholing voor professionele Barefoot hoefverzorgers.

Mijn nieuwste cursus binnen het Barefoot Hoefzorg programma begint helemaal bij het begin.

Basis Grip op Hoeven

Het dagprogramma van de cursus geeft een antwoord op de volgende vragen

 • Wat zit er in en aan een hoef en waarom
 • Hoe houd je een paard en zijn voeten gezond
 • Hoe ontwikkelt een hoef van veulen naar volwassen paard
 • Waarom moeten we een barefoothoef op deze manier bekappen
 • Hoe werk je veilig
 • Hoe ontstaat en voorkom je “hoefkatrol” en hoe krijg je weer een paard met gezonde hoeven
 • Hoe ziet een bevangen hoef er van binnen uit en hoe is het te voorkomen en te genezen

Praktijk

 • Leren slijpen van je messen,
 • Leren werken met mes, rasp en tang
 • Bespreken van de oefenhoeven
 • Toepassen van de bekapmethode

Zaterdag 14 januari 2017 wordt de eerste try-out gegeven door Hans Jacobse in Koewacht.. Houd de agenda in de gaten voor cursusdata  en meer gegevens.