Hoefstudie, de hoornzuil hoef van Stefany

Door Piet Loof.

Stefany kwam 15 juli naar de Barefoot Basiscursus Grip op Hoeven, na al een keer eerder in Koewacht een cursus gevolgd te hebben.

Nu wilde ze toch ook wel een heel moeilijke  hoef. Dat is prima, want als je het hanteren van je gereedschap onder de knie hebt. zorgen verwaarloosde hoeven met flares, met ondergeschoven hielen, met onmogelijk lange tenen, ervoor dat de normale hoeven van je  paard thuis alleen maar eenvoudiger te onderhouden worden.

Bij het klaarzetten van het cursusmateriaal had ik natuurlijk al gezien dat de bovenstaande hoef niet alleen spectaculair gescheurd was, maar dat er waarschijnlijk nog wel meer problemen waren. Daarom heb ik hem na de cursus meegenomen en foto’s gemaakt van het werk wat ik eraan gedaan heb en wat de eindconclusie helaas moet zijn.

Geweldig hoge hielen, veel te lange steunsels en een hoefwand die aan alle kanten gescheurd is…   Binnen het gele vlak kun je op die plaats, onder al die hoefwand, ongeveer het hoefbeen verwachten. Binnen het rode kader zat een bult die wat gecamoufleerd werd  door de “zaagtanden” scheur.

In ieder geval kon Stefany prima oefenen met  haar kniptang.
Hoewel je met een tang ook een millimeter kunt knippen en veel mensen liever een tang gebruiken dan een rasp, is hij voor gevallen als dit, als er echt centimeters af moeten, onmisbaar.
Op de bovenste foto rechts is duidelijk te zien hoeveel flare er nog overbleef na het bekappen, maar de hoef zag er al een stuk beter  uit.  In de zoolfoto werd de cirkel in de witte lijn in de teen nu duidelijk zichtbaar.

Ik heb ruim naast de verticale bult in de voet twee sleuven geslepen nadat ik berekend had waar de witte lijn en de lamellenlaag eigenlijk zouden moeten lopen

— Hij lóópt daar ook wel, want een hoefbeen verandert nooit van plaats, alleen is het niet meer zichtbaar doordat de zool eronder naar voren is getrokken–

Daarom is het makkelijk als je de voet kunt berekenen zodat je een perfect inzicht krijgt of de voet te lang is. In dit geval zie je duidelijk dat de hoef véél te lang was.

De eerste foto laat zien dat mijn berekening exact goed was, want de lamellen die boven de witte lijn zitten zijn onbeschadigd gebleven.

Ook zie je binnen de gele ovaal een put in de lammellenlaag. Niet alleen in de lammellenlaag maar ook in het hoefbeen!

Op de derde foto wordt duidelijk dat daar een vergroeiing, een bult, in de lammellen aan de binnenkant van de hoefwand zit. Die bult is een hoornzuil en je zou zo het stuk hoefwand weer kunnen  terugklappen op het hoefbeen. Dat betekent dus dat door de druk van  de groeiende misvorming ook de vorm van het hoefbeen wordt aangetast.

Als de lamellenlaag is weg geslepen zie je de put in het hoefbeen nog duidelijker, met op de tweede foto het gat in de teen dat door de druk van de hoornzuil is ontstaan.

Bovendien is er door de zwarte lijntjes te zien dat het hoefbeen door de verkeerde belasting is vervormd. De rechterkant is plat gedrukt, terwijl een hoefbeen aan twee kanten hol hoort te zijn.

Op de laatste foto’s zie je dat door de onbalans in de hoef niet alleen de onderkant maar ook de wanden van het hoefbeen zijn vervormd.

Conclusie

Hoewel we nooit meer zullen weten of het paard misschien nóg iets mankeerde, kun je concluderen dat dit paard op basis van wat we zien in de hoef terecht lijkt afgemaakt. 

Een hoornzuil komt naar mijn ervaring eigenlijk voornamelijk voor bij hoeven in langdurige onbalans, waardoor er enorme druk  en misgroeiingen in de kroonrand, waar de nieuwe hoefwand begint, ontstaan, is nog wel te opereren.

Vervormingen met als resultaat een platgedrukte “zool” van het hoefbeen is zeer ernstig.

Ik heb dit laten zien in een studie die ik gefilmd heb over de hoeven van Solo de Engelse volbloed. Misschien interessant om ook naar te kijken.

Meer lezen en reageren op fb denken over paarden.