Cranio Sacraal Therapie ter voorkoming en bestrijding van pijn en onbalans.

Tekst: Melanie Schelfhout en Gwen Cloudt. Edit Piet Loof

Equine CranioSacraal therapie is één van de weinige therapieën die zich specialiseert in het terugbrengen van correcte bewegingsfuncties en een goede lichaamsbalans door het mobiliseren van spieren en botstructuren in het Cranium (hoofd), de wervelkolom en het Sacrum. Lichaamsbalans staat in directe verbinding met deze onderdelen, en is daarom veruit één van de meest breed inzetbare therapievorm ter voorkoming en bestrijding van pijn en onbalans. Het mobiliseren van spier -en botstructuren gebeurt met een zachtaardige manuele benadering, daar waar nodig is op het totale lichaam en hoofd.

Paard was afwezig en stond helemaal op de voorhand.

De benadering van CranioSacraal therapie omvat het interdisciplinaire vakgebied van natuurlijke musculoskeletale geneeskunde, dat gericht is op het begrijpen en behandelen van klachten met betrekking tot gedrag, zenuwfuncties,  postuur, beweging en balans van het totale lichaam.

Het terugbrengen van correct gebruik van lichaamsfuncties en een ergonomische lichaamshouding door grondoorzaken te adresseren en behandelen, resulteert in het verminderen van pijn, stress en negatieve gedragssymptomen, en zorgt dat gevolgschade van overbelasting hersteld en omkeerbaar kan worden gemaakt.

Na 3 Cranio Sacraal behandelingen

Paard was afwezig en stond helemaal op de voorhand. Paard heeft het gewicht mooi verdeeld over het hele
lichaam en is van de voorhand afgekomen.
Hij was ook weer vrolijk en aanwezig.

Hierdoor kunnen incorrecte bewegingsmechanismen zichzelf corrigeren en de gevolgen hiervan worden voorkomen of zelfs herstellen. Deze therapievorm heeft een diepgaande werking op de gezondheid van musculoskeletaal systeem. Door het behandelen van aangedane weefsels krijgt het lichaam de kans om zich opnieuw te organiseren en te structureren, waardoor het terug in de gezonde balans kan worden gebracht. Dit heeft naast een positieve uitwerking op de fysieke gezondheid ook invloed op het mentale welzijn.

Onderzoeken tonen aan dat onbalans op lange termijn grote gevolgen heeft voor het paard. Bij langdurige onbalans wordt het herstelproces tegengehouden en worden de gevolgen steeds groter. Deze gevolgen uiten zich op lange termijn in ernstige schade in o.a. spier en botstructuren. Deze schade wordt schade door overcompensatie genoemd. Door het paard met regelmaat te laten controleren en behandelen bij signalen van onbalans, kunnen de gevolgen worden voorkomen, hersteld of bestreden worden. De hoge cijfers van de onderzoeken tonen aan hoe groot het probleem is.

Een aantal gevolgen die voortkomen vanuit een (langdurig) onbalans:

* Artrose 60% – 70% Nederlandse paardenpopulatie (Onderzoek KNHS)
* Artritis 27%  (Onderzoek Universiteit Gent) Kreupelheidsonderzoek 73% (Onderzoek Universiteit Gent
* Peesverkalking en peesbeschadiging
* Botwoekering
* Afwijkende beenstanden

* Afwijking in de wervelkolom: Kissing spine, karperrug, huntersbump en gewrichtsproblematiek
* Afwijking in de hals
* TMD (
Temporal Mandibular Disfunctie)
* Spier atrofie
(verval van spiervezels)
* Ongelijke slijtage van de hoeven
* OCD 30% van de Europese paardenpopulatie
* Ontstoken gewrichten, pezen en spieren
* En niet te vergeten de negatieve gedragssymptome
n (die incorrect gedragsproblemen worden genoemd)

Visie

Er is minder compressie in het cranium. Dat is o.a. zichtbaar aan de ogen die meer naar voren zijn gekomen door minder compressie in het voorhoofdsbeen en Temporale bot. De definitie van het neusbeen is beter zichtbaar, door minder compressie op en rondom het Neusbeen .
Compressie in het cranium veroorzaakt altijd hoofdpijn bij een paard.

Door alle omgevingsfactoren en lichaamsprocessen in overweging te nemen, visies te delen, en samenwerkingen aan te gaan met andere specialisten, kan men grondoorzaken van onbalans en ziekten adresseren, waardoor het paard effectief en duurzaam geholpen kan worden op lange termijn.

Hulp van andere specialisten waarmee wij samenwerken spelen hierin een belangrijke rol:

Hoefdeskundigen: Balans en gezondheid in de voeten is nodig voor balans en gezondheid in het lichaam en andersom.

Neuromuscular Dentist: Dit is een paardentandarts die naast het harde weefsel en zachte weefsel ook alles weet van de spieren en zenuwen. Die de kaak in de optimale positie houd en de tanden in de juiste hoek om compressie in het hoofd en balansproblemen te voorkomen. Het kauwvlak van de kiezen wordt vermeden om de richels te behouden die essentieel zijn voor het paard om te kunnen kauwen.Balans in het gebit, betekend balans in het lichaam en andersom.

Voeding- en natuurdeskundigen: Natuurlijke voeding en het vermijden van schadelijk stoffen is vitaal voor het handhaven van gezondheid van binnenuit.

Osteopaten: Osteopaten gebruiken manipulaties en mobilisaties, om de beweging in gewrichten en weefsels te verbeteren. Ze zijn soms nodig om de  bewegingsvrijheid in het lichaam te herstellen.

Het één kan niet langer los gezien worden van het ander bij het managen en terugbrengen van een gezond functionerend paardenlichaam. Door krachten te bundelen zijn we samen in staat om de hoge cijfers van veel voorkomende ziekten en ongemakken, zorgen en hoge kosten drastisch terug te dringen en het welzijn van de paardenpopulatie op te schalen naar een nieuw niveau!

Nb. Maureen Rogers is grondlegster van deze therapie. Elke goede therapeut is door haar opgeleid. Vraag ernaar!