Van Barefoot naar een ijzer ….Wat gebeurt er?!

foto’s Anna Deli . tekst Piet Loof

Ik heb honderden foto’s waarmee ik kan laten zien hoe hoeven kunnen verbeteren als ze barefoot bekapt worden nadat de hoefijzers eraf gehaald zijn. Nooit eerder heb ik het zo kunnen volgen want normaal halen we er alleen hoefijzers af en zie je een hoef verbeteren door hem te rehabiliteren van de helemaal onderste foto naar de bovenste.
Dit paard moest om een onduidelijke reden op hoefijzers terwijl het fantastische voeten had . Anna Deli- is – logisch- gestopt met de hoefverzorging maar was wel in de gelegenheid de voeten op te volgen. Dank zij haar foto’s zien we hoe verbluffend snel een mooie barefoot hoef achteruit gaat door het onder slaan van een hoefijzer.

Laten we even goed kijken hoe een paardenvoet reageert als hij tijdens het lopen op de grond wordt gezet. De groene pijlen laten zien dat de voet uitzet, in feite dus een moment groter wordt. Hij doet dat door het gewicht van het paard én omdat er tegendruk is van de grond.

Nu zien we hoe de belasting en druk onnatuurlijk in een voet verandert als hij alleen nog maar op een randje ijzer staat -dus niet meer op de grond – en niet meer kan uitzetten omdat de hoefwand vastgenageld zit aan dat hoefijzer.
Kijk nu eens aandachtig naar de foto’s hieronder en je ziet het gebeuren

Het begint bij de eerste.foto. zoals hij was toen hij de laatste keer bekapt was. Een prachtig ontwikkelde voet, met mooi ontwikkelde hielballen op gelijke hoogte. Een voet die iedereen best onder haar/zijn paard zou willen hebben.

Hieronder is nog eens getekend wat er gebeurt met de voet. Het zijn niet alleen de krachten die op de voet drukken, maar je ziet ook dat de weefsels, de structuren, veranderen. De hielballen verzwakken, terwijl de hoefwand op het ijzer omhoog gedrukt wordt en ook in de kroonrand de doorbloeding zal remmen. Na enkele weken zie je door de druk flares – vervormingen – van de hoefwand ontstaan. (cerise kleur)

Hieronder de voet na het eerste beslag, het tweede en derde. Niet elke voet zal zo verschrikkelijk reageren als deze. Maar Is jouw paard nog beslagen? Zien de hielen er zo uit? Zit er geen power in de hielballen. Een scheur ertussen misschien al? zijn de groeiringen echt bogen? ? Hoeveel problemen wil je dat je paard krijgt?

Hieronder hetzelfde ontwikkelende drama nog eens van de zijkant gezien

Dus voorkom lange tenen, ondergeschoven hielen, of onnatuurlijke hoge hielen, voorkom hoefkatrolontsteking, mechanische bevangenheid. Een hoefijzer helpt nooit

Dit is wat Deli, zij woont in Limosol op Cyprus me schreef
I didn’t expect to see much changes, but because I was passing by the horse (it lives next to mine) I decided ok let’s see how the farrier put the shoe at least
And then WOW

7 months later that horse was diagnosed with xrays with navicular (hoefkatrolontsteking) (even though when they bought this horse as barefoot they made vet check and she was fine) . Now the horse is shod with O-shoes and “serviceably sound” but i bet you know what it means))

De website van Deli is gobarefoothorse