door Piet Loof.
De Invloed van Mensen op Pijnlijke Paardenhoeven
Ooit afgevraagd waarom zoveel paarden last hebben van hoefkatrolontsteking en hoefbevangenheid? Nou, verrassing! Vaak komt het door ons, mensen. Laat me je vertellen waarom.
1. Wat is Hoefkatrolontsteking en Hoefbevangenheid?
- Een snelle blik op wat deze aandoeningen precies zijn en waarom ze zo’n gedoe zijn voor onze geliefde paarden.
- Hoefkatrolontsteking,
- ook bekend als navicular, is een pijnlijke aandoening die de voet van het paard treft.
- Het wordt veroorzaakt door ontsteking of schade aan het hoefkatrol gebied, een structuur in het binnenste van de hoef, die betrokken is bij het dempen van schokken tijdens het lopen.
- Symptomen kunnen variëren van milde kreupelheid tot ernstige pijn en kunnen leiden tot beperkte beweging en verminderde prestaties van het paard.
- Je komt bij de kliniek en er worden afwijkingen in de botstructuren gezien op de foto’s, of nog niet.
Er zijn enorme studies gemaakt over wat het precies is, welke fase het is en wat er aan te doen zou zijn….
Maar wat is nou de oorzaak?
De oorzaak ontstaat al jaren voordat je iets merkt aan je paard. Het begint met een verzwakking, slechte doorbloeding en schokabsorptie door een verkeerde balans, een te late afwikkeling van de voeten, een te weinig belasten van de achterkant van de voet met een niet meedragende straal. Heel vaak door hoefijzers, een te lange teen en ondergeschoven hielen. Kortom zien de voorvoeten van je paard er niet uit als op deze onderste foto? Dan heb je heb je de kans dat jouw paard op termijn hoefkatrol krijgt
Een voorhoef is rond , omdat het hoefbeen rond is -ALTIJD- Of het nu van een Shire, een Arabier of een Shetlandpony is.
De bovenste voet heeft een te lange teen , de hielen zijn ondergeschoven en ook de straal is mee geduwd naar te de teen. Kun je je voorstellen hoeveel onnatuurlijke krachten er op de teen, het hoefbeen, hoefkatrolbeentje en diepe buigpees komt te staan?
7 maanden later zijn de voeten van dit paard gerehabiliteerd en is er geen sprake meer van dat het dier ooit nog “hoefkatrol” zal ontwikkelen. Sterker nog, beschadigde weefsels kunnen alsnog herstellen. Maar als je wacht tot de veearts gaten en andere afwijkingen in en aan het hoefkatrolbeentje vindt wordt het een stuk lastiger en ben je eigenlijk misschien wel te laat.
- Hoefbevangenheid:
- Hoefbevangenheid, ook bekend als laminitis, is een ontsteking van het laminair weefsel dat de hoefwand aan het hoefbeen bevestigt.
- He gaat vaak gepaard met een metabole stoornis en overmatige belasting van de hoeven, het resulteert in ernstige pijn en kreupelheid.
- Symptomen kunnen onder meer zijn: warmte in de hoeven, een ongemakkelijke houding, kreupel, of helemaal niet meer willen lopen en een verandering in de groei of vorm van de hoef.
- Hoefbevangenheid is een ernstige aandoening die aandacht en zorg vereist, maar waar we gelukkig door toegenomen kennis veel aan kunnen doen om het te genezen.
Niet veel bijzonders aan te zien? Dat dacht de eigenaresse van dit paard ook… Ok, paard was wel te zwaar, ze liet het op tijd bekappen, maar toch… Ineens was haar dier stokkreupel…
Deze foto bewees het. Hoefbevangen en niet te weinig ook. Door dat de lange teen steeds verder wegschuift van het hoefbeen, kan het zich minder en minder hechten aan de hoefwand. Een bot kan niet meebuigen he!
Als er dan nog invloed is van het gewicht, omdat het daardoor Insuline resistent of PPID wordt gediagnosticeerd, is het wachten op de dag dat het paard niet zo lekker is, een suikerrijke maaltijd krijgt of een lastige ondergrond en de emmer loopt over. De punt van het hoefbeen zakt naar beneden. Door de hoge hielen kan de achterkant niet mee zakken, waardoor de meeste druk op de punt van het hoefbeen staat met zoolperforatie tot mogelijk gevolg!
Ook hier zie je dat de voorhoef niet rond is… De teen is een heel stuk te lang… De witte cirkel is de plaats waar de teen van het hoefbeen zit… (zie ook röntgen)
In de bovenstaande foto heb ik schetsmatig aangegeven wat er zou moeten gebeuren om de voet te herstellen.. Teen op de correcte lengte houden, om het paard gemakkelijker te laten afwikkelen en hielen zo laag mogelijk om de hoek die het hoefbeen maakt met de grond te verkleinen zodat er minder druk op de teen komt .
2. Onze Rol in Het Gedoe:
- We stoppen onze paarden vol met suiker en zetmeel alsof het snoepjes zijn. Maar te veel van deze troep kan echt problemen veroorzaken.
- Stalcondities spelen ook een rol. Te weinig beweging en slechte ondergronden kunnen problemen veroorzaken.
3. Fouten in de Verzorging:
- Ja, paarden hebben regelmatig hoefverzorging nodig, maar soms maken we er een puinhoop van. Onjuiste hoefverzorging zal leiden tot serieuze problemen.
4. Hoe We Dit Kunnen Voorkomen:
- Het goede nieuws is dat we dit kunnen verhelpen. Het begint met bewustwording. Ken de signalen en wees proactief.
- Let op wat je voert, zorg voor fatsoenlijke huisvesting en controleer regelmatig de hoeven van je paard.
Conclusie: Verreweg de meeste gevallen van hoefkatrolontsteking en hoefbevangenheid kunnen worden toegeschreven aan menselijke fouten. Maar we kunnen het beter doen. Laten we onze paarden een dienst bewijzen en onze benadering van hun zorg heroverwegen. Kleine veranderingen kunnen een wereld van verschil maken voor onze geliefde viervoeters.
Zorg dat je leert hoe een goede voet er uit moet zien. Krijg inzicht! We geven al 20 jaar prachtige cursusdagen die je Grip op Hoeven laten krijgen. Ook al is zelfbekappen niks voor jou… Wacht niet af tot je paard problemen krijgt… Controleer het werk van die het voor jou doet.
Kijk eens in de agenda. We geven cursussen in Winschoten, Velden bij Venlo en Koewacht . 95 euro, om kliniek kosten te voorkomen. Je hoeft allen nog wat gereedschap te kopen, waar je de rest van je leven iets aan hebt…
Zoek je in de tussentijd professionele hulp? Kijk dan eens op deze kaart
Be in charge!