Waarom scheurt een hoefwand?

      Geen reacties op Waarom scheurt een hoefwand?

Waarom scheurt een hoefwand?

door Piet Loof

Een hoefwand kan scheuren omdat hij uitdroogt en daardoor krimpt. Wanneer je alle vocht voerende lagen, de lamellen, de zool en het hoefbeen uit een hoef verwijdert, zie je dat de hoefwand verfrommelt door uitdroging en krimp.

Als je alles zou verwijderen uit de voet, het hoefbeen, de lamellenlaag, alles wat vocht inbrengt, zou je dit overhouden, een hoefwand die enorm gekrompen is

Laten we aannemen dat de hoef nog aan het paard zit. Stel dat de hoefwand één of twee centimeter onder de zool uitsteekt. Dat uitstekende deel krijgt geen constante vocht- of bloedtoevoer en droogt uit, waardoor het probeert te krimpen. Maar omdat het bovenste deel van de hoefwand vastzit aan het hoefbeen, kan het niet krimpen.

Deze spanning leidt tot scheuren, vooral onder druk van het gewicht van het paard op de steeds zwakker wordende hoefwand.

Het hoefbeen past nooit meer in de hoefwand., door uitdroging is de hoefwand gekrompen

Dit verklaart waarom een hoefwand die op gelijke hoogte met de zool wordt gehouden nooit scheurt, terwijl een te lange hoefwand die onder de zool uitsteekt, onvermijdelijk èrgens van onder naar boven zal scheuren.