Dodelijk? Een zoolperforatie?

      Geen reacties op Dodelijk? Een zoolperforatie?

behandelaar Barefoot Paardadviseur Rebecca Hallemeersch , artikel Piet Loof

In 2019 volgde Rebecca de eerste Barefoot paardadviseur opleiding.1
Er werd haar gevraagd of zij misschien een paard nog kon helpen dat naar huis was gestuurd om het te euthanaseren. Het paard kwam uit de kliniek nadat ze geopereerd was aan koliek en door de zware operatie en medicijnen werd ze accuut hoefbevangen..
Hoewel dat vaak voorkomt heeft de enorm slechte hoefbalans hier aan meegewerkt

Als BPA in opleiding heeft Rebecca met steun van haar docenten dit paard in ruim een jaar genezen. Niet alleen van zware hoefbevangenheid maar zelfs met zoolperforatie. De teen van het hoefbeen kwam door de zool.

Zie de enorm ondergeschoven hiel en de lange teen.
Duidelijk is ook de bolling in de zool waar het hoefbeen op het punt van doorbreken stond.

Hier zou maar één ding werken .
Allereerst goede pijnstilling en rigoureus ingrijpen om de hoefwand weer zo snel mogelijk de kans te geven op de normale manier langs het hoefbeen groeien om zo weer een strakke lamellen verbinding te krijgen en de vreselijke druk op de teen van het hoefbeen op te heffen.

Een arts in een kliniek zou meten en zeggen dat het hoefbeen gekanteld is……wel zóveel graden. Dit is helaas het einde van uw paard. Maar kijk eens goed, het hoefbeen is gezakt, het duwt op de zool…. Maar is het eigenlijk niet zo dat de hoefwand in de teen is weggedrukt? Kijk eens naar de foto hierboven… hoe kan een hoefbeen zo aan zo’n hoefwand vast blijven zitten?

Als je de röntgen vertaalt naar de werkelijkheid is dit ongeveer hoe het hoefbeen in de voet moest zitten om haar weer gezonde voeten te laten krijgen.
Dat betekent dat bijna alles wat daaronder en ervoor zat weg moest om de balans te kunnen herstellen. Alle obstakels moesten uit de weg.
Rebecca was afhankelijk van de groei van de hoefwand, want om te genezen kun je alleen de juiste voorwaarden scheppen… je kunt het nooit gezond bekappen.


Hier is de lange ondergeschoven hiel verwijderd en moet ook de flare in de teen aangepakt worden.

hier is de nieuwe basis voor een nieuwe hoef.. hier moet je als hoefverzorger zeker weten dat je het paard nog steeds aan het helpen bent… BPAers hebben in hun opleiding heel veel bevangen voeten bekapt en op oefenhoeven geoefend… Want ja! Bevangen kadaver hoeven zijn er helaas nog volop!

in een pad is een uitsparing aangebracht die de druk op de wonde in de zool die ontstaan is omdat het hoefbeen de zool heeft doen open scheuren, verlicht.

het leven wordt beter…lopen op hoefschoenen!

groei

meer groei

bijna dicht en de vorm van de voet is bijna perfect

Om het paard te redden is Rebecca in het begin elke week op bezoek gegaan, later was dat natuurlijk niet meer nodig, maar nu we 5 jaar verder zijn is elke 4 weken nog steeds een vaste afspraak.
Het dier is nu in 2024 in de 20 jaar oud , loopt perfect, heeft regelmatig kindertjes op haar rug en ze heeft probleemloze voeten.

Dus dodelijk? Een zoolperforatie?
Niet als je moderne vakmensen de kans geeft om er met moderne middelen aan te werken.

  1. ↩︎

Barefoot Paardadviseur is de holistische hoefverzorgers opleiding. Zie www.barefootpaardadviseur.info