door Piet loof
Een langspeelplaat klinkt nog net zo, misschien een kras meer, dan toen je hem kocht. Leuk! Al was het alleen maar uit nostalgie.
Een boek wat geschreven is, een video, dvd, enz. verspreidt de kennis die op dat moment voor handen was. Het zijn vaststaande punten in een wereld die door draait met inzichten die verder ontwikkelen en waaruit weer nieuwe gedachten ontstaan.
Inmiddels is er in de loop der jaren zoveel op internet verschenen, dat ik voor bv. informatie over ziekten de de gezondheid van onze paarden bedreigen, graag het woord geef aan specialisten op hun terrein.
Het betekent niet dat we het automatisch eens moeten zijn met alles wat geschreven wordt.
Het betekent ook zeker niet dat we er niet over moeten discussiëren en er geen vragen overblijven, of dat ‘boerenwijsheden’ niet meer zouden kunnen kloppen. Want hee! Waarom zijn mijn paarden die dag en nacht in de wei lopen niet suikerziek? Nog nooit bevangen geweest? Nog nooit last gehad van bv zoiets als de “maandagziekte”?
Voor de mensen die echter wél problemen ondervinden of zich gewoon willen verdiepen, wijs ik graag naar de bestaande kennisbank van paardenarts.nl waar onderstaand artikel een van de velen is.
Paarden, pony’s en ezels die er heel goed uitzien en dik lijken te worden van lucht, zouden een Insulineresistentie (I.R.) of het Equine Metabool Syndroom (E.M.S.) kunnen hebben. Deze ziekten komen de laatste jaren steeds vaker voor. De betreffende dieren krijgen minder voer dan hun collega’s die (zo ongeveer) dezelfde energiebehoefte hebben, maar worden veel dikker.
Hoe dat kan? Veel van de paarden die snel dik worden hebben een ‘afwijkende’ stofwisseling, die veroorzaakt wordt door insulineresistentie. Als deze insulineresistentie niet onderkend en effectief behandeld wordt kan het onder andere hoefbevangenheid en E.M.S. tot gevolg hebben. Beide ziektes zijn een gevolg van een verkeerde balans tussen energiegift en energiebehoefte.
Omdat insuline resistentie een steeds meer voorkomend en serieus probleem is zie je hier interessante artikelen uit de kennisbank van paardenarts.nl
Omdat de hals één van de herkenningspunten is van overgewicht, hier van het paardenkenniscentrum.nl wat duidelijke voorbeelden