Wil ik mijn eigen paard zijn?

      Geen reacties op Wil ik mijn eigen paard zijn?
pp2vertaling  Anne Reitsma- Degenhardt

Tekst van Steffi Lühr uit de fb groep paddock trail-koppel paradies

Laatst heb ik iets gelezen…ik weet niet meer waar en van wie…..daar stond de vraag:

“Wil ik mijn eigen paard zijn”?

Op zich wel een vraag die je jezelf kunt stellen, maar je  bent geen paard!  Om  te  kunnen antwoorden  zou je  van tevoren andere vragen moeten stellen:

  • Wat wil mijn paard ?!
  • Wat is een paard überhaupt?!
  • Ken ik de behoeftes van mijn paard eigenlijk?!
  • Wat heeft een paard nodig om gelukkig en gezond te zijn?!

Als eerste… het is niet moeilijk een paard gelukkig te maken, maar toch zie ik nog steeds veel ongelukkige en ontevreden paarden. Paarden die in boxen staan met te veel voer en te weinig beweging. Paarden die hun leven in isolement doorbrengen! Paarden die in winter dikke dekens dragen omdat men hun vacht geschoren heeft.

Veel paarden lijden onder behoeftes en de onwetendheid van hun ruiter.

Want waarom?

Heeft een paard wat meestal meer dan 16 uur per dag in de box doorbrengt, maar een uur zijn ruiter door de bak moet dragen , net zoveel krachtvoer nodig als een paard dat 6 uur een ploeg moet trekken?

Waarom wordt een paard de vacht geschoren als dat alleen maar voor de hobby van de ruiter dient?

Waarom moet een paard op stal staan omdat de ruiter bang is dat  anders te koud is? Als hobbyruiter kan ik van mijn paard niet zoveel vragen als de natuur dat kan. Denk hierbij aan wilde paarden die de hele dag moeten lopen om voer en water te vinden. By the way krachtvoer vinden deze paarden niet (en ook geen müsli).  Ze lopen zomer en winter vele kilometers per dag!

Hun lichamen zijn soms met sneeuw bedekt of het water drupt van hun hangende oren, maar toch zijn ze gelukkig. Ze krijgen niet altijd het beste voer, omdat ze niet hoog genoeg in de rangorde staan en moeten wijken voor de anderen, maar toch zijn ze gelukkig. Ze hebben stress en slapen staand omdat ze de wacht hebben en op de kudde moeten passen, maar toch zijn ze gelukkig.

Waarom zijn ze gelukkig?  Omdat het hun natuurlijk gedrag is!

Om onze paarden gelukkig te maken moeten we hun natuurlijk gedrag begrijpen, accepteren en tolereren! We moeten voor hen een omgeving creëren waar ze zo natuurlijk mogelijk kunnen leven.

Daar heb je geen dure gebouwen, geen tralies en boxen met paddocks voor nodig.

Wat  heb  je wèl nodig?

Je hebt heel veel omheining, schuilstal, hooi, water en bijzonder veel paardenverstand nodig.

Denk er niet over na of je je eigen paard wilt zijn, maar bedenk hoe je paard wil leven.  lees boeken over wilde paarden, observeer kuddes op de wei en ga eens bij je paard een hele dag kijken wat hij zo al doet. (alleen kijken)
Dan weet je hoe je je paard wil laten leven.
Het geluk van het paard is de kudde!!!

Stefanie Lühr

Meer over dit topic  op de Facebookpage.

Informeer je ….vraag na….denk mee….ga denken over paarden!!!

Geef een reactie