Bijvoer voor een paard met jeuk

      Geen reacties op Bijvoer voor een paard met jeuk

Door Cat van Urk

Voeding voor paarden is een lastig onderwerp. Er zijn heel veel verschillende voersoorten te koop en als je de verkopers mag geloven is hun voer het beste voor elk paard.

Dat kan natuurlijk niet want elk paard heeft specifieke eisen aan een voer. Het Grand Prix paard dat elke dag getraind wordt of het springpaard dat hoog in training staat hebben andere behoeften dan de haflinger van een kind dat af en toe een lesje doet, wat grondwerk en een buitenritje.
En dan zit daar nog van alles tussen in.

Wat is nou een goed voer?

Dat is de verkeerde vraag eigenlijk. Wat is een goed voer voor MIJN paard? is een betere vraag. EN wat eten paarden eigenlijk in de natuur?

Tja, ze eten in ieder geval geen kilo’s granen, soja en mais, al dan niet genetisch gemanipuleerd, al dan niet verwerkt met melasse (SUIKER) tot een sportbrok.

In het wild eten ze allerlei soorten grassen, struiken, bladeren, takken hapje stapje hapje stapje. Dus voornamelijk ruwvoer met hier en daar een aanvulling voor mineralen en vitamines.

Naar aanleiding van de jeuk van mijn verzorg, nu eigen, paard ben ik me gaan verdiepen in voeding bij paarden. Ik ben zeker geen expert maar kwam veel mensen tegen die paarden met jeuk hadden en uiteindelijk een voer hadden gevonden en jeuk weg net als bij mijn paard. Verschillende voeren en verschillende paarden dus. Eén ding hadden die voeren wel gemeen, ze waren allemaal graan, soja, mais, GMO en melasse vrij! Zuivere voeren.

Toen bestond er een behoefte aan een soort lijst met al die zuivere bij elkaar, zodat mensen met een jeukend paard in één keer een lijst met namen hadden en makkelijker en doelgerichter hun paard konden helpen. Gewoon omdat we samen denken over paarden.

Sommige mensen gaan verder in zuiver voer dan anderen, dat is ieder’s keuze voor zich. De lijst hier onder is niet af, er komen steeds meer betere voeren op de lijst, dus aanvullen mag altijd in de reacties, dan werk ik het document bij.

Meegewerkt aan de FB post in Denken Over Paarden en dus dit document hebben: Cat van Urk, Piet Loof, Renee Oostdijk, Lindi de Gans, Talitha Wanders, Grace Pepping, Carolien van Santen, Alexandra Helders-Moerland, Sandra van den Hof, Karin Elemans, Laura Vos, Jantine Steehouder, Nadja Drinjakovic, Rick Coenen, Mirjam Schreurs en Joyce Nuijten. Bedankt allemaal!

Zuivere voeren:

 • Agrobs heeft hele goeie producten, niet alles is zuiver, dus blijf de ingrediënten lijsten lezen, favoriet zijn de Alpen Grün Mash slobber, de Lucerne en Alpen Hooi. Kraftpakket bevat mais plant, dat is toch weer anders dan maiskorrel. Wiesencobs, Aspero en Leicht Genuss zijn ook mooie producten.
 • Esparcette, verschillende soorten, wel en niet weken met water.
 • Bietenpulp, wat overblijft nadat de suiker uit de biet is verwijdert, daardoor laag in suikers, wordt aangeraden voor paarden die moeten aankomen. Moet geweekt worden met water. Pas op er zijn bewerkte producten die sneller klaar zijn….. bewerkt betekend meestal minder voedingswaarde en kans op extra belasting voor het lichaam. Omdat bietenpulp voor een paard een scheve Calcium Fosfor verhouding heeft, is het aanbevolen om bietenpulp samen te voeren met Luzerne en Zemelen in de verhouding 3:2:1 droog gemeten. In Zemelen zit in verhouding meer Fosfor en minder Calcium, bij Bietenpulp en Luzerne juist meer Calcium en minder Fosfor. Om paarden die sportbrok gewent zijn te leren eten kan je de Bietenpulp/Luzerne/Zemelen slobber pimpen met iets lekkers zoals de kruidige producten in dit document.
 • Vitalbix, Daily Complete brokje, Nutrimash, Pure Luzerne +, Active +, Healthy Horse Treats, allemaal zuiver.
 • Balancer Pro
 • Pure Feed Company heeft ook een zuivere lijn, maar ook met granen dus etiketten lezen.
 • Coolstance Copra, een kokosproduct. Moet geweekt worden met water.
 • Metazoa heeft ook veel producten, blijf etiketten lezen.
 • Equifyt heeft een graanvrije lijn met verschillende soorten zuiver voer, maar ook een boel met granen, dus goed etiketten lezen en de samenstelling checken.
 • Original Landmühle Wiesengenuss ook wel weidegenot genoemd. Enigste variant (die ik heb kunnen vinden) van dit merk dat graanvrij is.
 • Marstall heeft een graanvrije lijn maar een aantekening bij de VITO daar zitten knoflookschilvers in en knoflook kan bloedarmoede veroorzaken (bron Den Hoek).
 • Pferdgereght Futter Natur is een kruidenmengel kan droog en geweekt in water.
Wel het noemen waard:
 • Bio-Ron heeft een lijn biologische granen, maar ook veel supplementen.
 • De kruiden lijn van Terra Pura, geneeskrachtige kruiden.

Naschrift Piet Loof

Hoewel ik er van overtuigd ben dat  je een paard geweldig gezond houdt en dat  het niet meer  nodig  heeft dan goed gras, stevig paardenhooi en een mineralen steen, heb ik graag meegewerkt aan dit artikel, omdat als je toch meent te  moeten bijvoeren, je dit  beter met zo zuiver mogelijk  voeder kunt doen.