Waarom zijn hoefijzers ooit uitgevonden?

Door Photographed by User:Bullenwächter [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Door Piet Loof.

We nemen aan dat het gebruik en de ontwikkeling van hoefijzers ontstaan is in de middeleeuwen, toen paarden in stallen in kastelen werden gehouden om de hoeven te beschermen tegen slijtage en urine. Volgens de makers van deze film is er echter een heel andere oorzaak aan te wijzen, eentje die veel verder terug gaat dan de middeleeuwen… een militaire!

Kraaienpoten die nu nog door de politie worden gebruikt om criminelen via een gat in hun autobanden te stoppen en door criminelen om de achtervolgende politie te stoppen speelden in de oudheid al een grote rol om extra bescherming voor de zolen van paarden te zoeken

Naast de  ontwikkeling van de eerste zadels e.d. laat deze film je beseffen dat een ijzer eigenlijk net zo’n domme achterhaalde traditie is als waarom mensen soms nog steeds geleerd wordt om aan één kant op te stappen, terwijl we allang geen sabels meer dragen.Ook nu is er niemand meer die zegt, jouw paard moet ijzers onder omdat er kraaienpoten op de weg liggen.

Nee, langzaam maar zeker is het verdraaid naar dat die dingen góed voor een paardenvoet zouden zijn en als je paard hoefproblemen heeft dat er dan toch wel een ijzer onder moet, zelfs speciáál beslag.
Het laat zien hoe belachelijk dat idee is, want vóór die kraaienpoten bedreiging in militaire veldslagen had geen enkel paard ijzers. 

Heb het geduld deze film te bekijken en te overdenken. Hoefijzers hebben niets met de gezondheid van een paardenvoet te maken. Over hoefbescherming  vanaf 11.57 minuten

Reageer op fb.