Waar is de hoefsmid, veearts, professor…..

      2 reacties op Waar is de hoefsmid, veearts, professor…..

speciaal-beslag-5

door Piet Loof

die dit nog uit kan leggen…..?

Provocerend? Ja natuurlijk en bewust! Wordt het niet eens tijd dat  vakmensen in gaan zien en hun klanten beseffen dat dit het einde van het paard is? Dat het einde nog wat uitgesteld is, door er nog veel meer dure rommel onder te  timmeren?

Ijzers horen op zich al niet onder een paardenvoet, de  nadelen zijn ervan bekend en staan  in alle  “ik leer voor hoefsmid” boekjes. Vroeger was er  nog het excuus “we  hebben  niet anders. ” Als een paard niet goed liep, of het moest overbelast worden, bv bij werk dat meer vroeg dan een paardenvoet kon leveren. Dat ging dan wel niet uit van het welzijn van het paard, maar ok, je moest wél eten….

Tegenwoordig zijn er steeds betere hoefschoenen die een probleem in de voet kunnen oplossen.

Je hoéft niet meer onder een buigzame voet iets  onbuigzaams, met nagels die  in de  voet dringen, te bevestigen, te slaan.  Gewoon omdat inderdaad bij iedereen bekend is wat de  nadelen daarvan zijn.

Als we nu bij bovenstaande  voet blijven…Dit paard zal waarschijnlijk vanaf zijn derde jaar (gok  ik, omdat paarden op die leeftijd bereden werden en ijzers was dan een vaste gewoonte) en  is  vanaf dat  moment ongetwijfeld verkeerd bekapt. Zólang, tot het paard de verkeerde balans in de voet, de enorme druk in de kroonrand, de super hoge hielen niet goed meer kon verdragen en steeds slechter ging lopen.

Daar kwam waarschijnlijk de diagnose ‘klinische hoefkatrol ontsteking’ bij (zie mijn artikel) en de veearts en hoefsmid kwamen met de aanbeveling dat er toch wel hoognodig een periode orthopedisch beslag onder moest.

Ik weet niet of dit arme paard nog leeft, want meestal duurt die periode tot het beslag ook niet meer werkt en dan is de eigenaar een hoop geld, een illusie en een paard armer…

Ik heb een simpel tekeningetje gemaakt

Niet mooi of precies, even snel. Het beeld lijkt me duidelijk genoeg.  speciaal-beslag-2

De groene lijntjes geven aan wat ongeveer de  correcte hoef zou moeten zijn, als dit paard met enig gevoel voor de voet die erin zit, bekapt was. Al het rode daarboven zorgt voor  problemen.

De hoge hielen duwen de takken van het hoefbeen omhoog, zodat het alvast  onderweg  is  met de punt naar beneden te zakken. De half weggeraspte flare in de toon  helpt daar een handje bij.

De groeiringen omhoog boven  de kwartieren vertellen van enorme druk en afknelling van de  doorbloeding in de kroonranden en de ongetwijfeld even lange steunsels doen hetzelfde…maar dan binnenin het levende weefsel, ín de voet zelf….

vandaar mijn vraag

… waar is de hoefsmid, de veearts, de páárdenarts, de professor- kortom, waar is iedereen die dit aanbrengt of voorschrijft en ervoor geleerd  heeft, – die aan mij, maar veel belangrijker, de duizenden paardeneigenaren die het moeten betalen, uit kan leggen waarom dit gedoe, met het rubber zooltje en een of ander speciaal ijzer eronder, de beste oplossing voor deze voet, met de meeste kans op probleemloos lopen, voor dit paard, was?

De  hele discussie is  hier te volgen

 

 

Geef een reactie