Barefoot Hoefzorg cursussen – Piet Loof

Tekening Lotte Klaver

door Piet Loof

De eerste stap, bij het begin van mijn lange reis naar het het zoeken naar antwoorden op de vraag waarom zoveel paarden problemen met hun voeten hebben, begon toen ik het eerste boek van Hiltrud Strasser “Ohne Eisen – Gesunde Hufe ohne Beschlag durch artgerechte Pferdehaltung “ nog vóór 1990 aanschafte .                                                            Stap 2

Daarna ontstonden er andere methodes die ik met graagte bestudeerde en ik heb genoten van de contacten en  discussies met paardenvrienden en hoefspecialisten over de hele wereld en

Scheuren, geknepen, omhoog geperste kroonrand, onbalans…. Zie jij de correcte hoef er ook in?

Ik ben langzamerhand begonnen om andere mensen  met paarden met probleemhoeven te helpen. Dit was zo succesvol dat mijn ‘wijk’ groeide van Rotterdam tot Eindhoven en Brussel en alles wat binnen die kring lag.

Kreupele paarden met hoefkatrol, bevangenheid, scheve voeten, scheuren … enz.enz.  Een niet onbelangrijk deel van dat werk bestond uit adviseren hoe mensen zulke problemen in de toekomst konden voorkomen.

Stap 3

Don op 12 jarige leeftijd, doodziek met HKO fase 4  en opgegeven door de medische wereld. Inmiddels op 28 jarige leeftijd helaas overleden.

Mijn grootste persoonlijke voldoening bracht  het paard wat ik kreeg en daarmee redde van de slacht. Een 12 jarige ruin met ‘ongeneeslijke’ hoefkatrolontsteking.

Door hem alleen maar correct te bekappen konden we samen jarenlang blootsvoets rijden over elke ondergrond, zonder dat hij ooit nog één stap gekreupeld heeft.

 

                                                                       Stap 4

. leren bekappen
Inmiddels was mijn besef gegroeid dat  de verzorging van gezonde paardenhoeven helemaal niet moeilijk is, dat met kennis van een simpele methode ‘wat doe je niet en wat doe je wel’ iedereen de hoeven van zijn paard in korte tijd kan leren verzorgen en dat juist het zeer regelmatige onderhoud zorgt voor betere hoeven dan een professional  kan bereiken op zijn ronde van 6 of 8 weken. Daarom ben ik in 2004 gestart met dit aan mensen te leren.

Eigenaars, jong, oud, paardenverzorgers, aankomende professionele hoefverzorgers, studenten diergeneeskunde, veeartsen, een aantal hoefsmeden, zelfs gespecialiseerde paardenartsen, hebben zich aangemeld voor het volgen van de cursus, in totaal meer dan 1000 (!) mensen.

                                                               

     Stap 5

Het schrijven en ontwikkelen van de eerste cursus voor gevorderden.

. zie jij het ook?

Een succesvolle verdiepende cursus die nog eens opfrist en antwoord geeft op vragen van mensen die al enige tijd zelf bekappen.

                                                                    

 

 

Stap 6

In samenwerking met  hoge school Odisee ,het ontwikkelen, schrijven, regisseren en coördineren van de opleiding voor een totaal nieuw professioneel paardenberoep, dat van Barefoot Paardadviseur.

.

 

Inmiddels is de eerste lichting  studenten  hard bezig zich  te ontwikkelen tot allround  hoefverzorgers. Met de capaciteiten om paard eigenaren op veel meer gebieden te helpen en te adviseren dan alleen te zorgen voor uitstekende hoeven

.

 

Naast het beheren van de facebookpage “denken over paarden”

en het onderhouden van deze website houd ik me bezig met bestudering van afwijkende paardenhoeven, (uitgeleerd ben je pas als je overleden bent) ontwikkel ik cursussen voor particuliere paardenbezitters en scholing voor . Barefoot hoefverzorgers.

.