De voeten van je veulen

      Geen reacties op De voeten van je veulen

door Hans Jacobse

Is het van belang dat de foto hierboven de hoef van een Shetlandveulen laat zien? Nee! Een paardenvoet is een paardenvoet, met allemaal dezelfde  principes. Een voorvoet hoort zo rond mogelijk te zijn en de hielen moeten beginnen bij het breedste punt van de straal, wèlk ras het ook betreft!

Heel vaak worden de voeten van een veulen nog aan de ene kant gepamperd en aan de andere kant verwaarloosd. Samen met moeder in dik stro of op de zachte wei, terwijl naar de  groei van de  hoeven niet wordt omgekeken. Een veulen moet vanaf het  moment dat het kan lopen zoveel mogelijk  op harde , liefst  onregelmatige grond, lopen. Hoe meer, hoe beter, sterker, de voeten gedurende de rest van het leven zullen zijn.

Is bekappen dan ook al zo vroeg nodig?

Je wilt niet dat jouw paard later scheve hoeven heeft, de ene hiel veel hoger dan de ander, of rond moet lopen met ondergeschoven hielen met eendenbekken als tenen..Dus Ja!  Zoals  je alles begeleidt, halstertje om, stoppen als jij stopt, voetje geven, enz. moet  je ook dit doen. Het beste is het als je het zelf kunt. maar anders haal je er regelmatig  een modern vakmens bij.

 

 

Dit, net als de foto hierboven, is de hoef van een 8 maanden oud  shetlandveulen, dat als logee bij me gekomen is. Het is precies even oud als mijn eigen veulen.

Het stond bij een hengstenhouderij en dit is de eerste  keer dat ik het bekapt heb. De voet is smal, hielen zijn enorm hoog en de hoefwand is overal veel te lang en de hele voet is naar voor aan het schuiven.

 

Deze foto is  van een voorhoef van mijn eigen veulen en is inmiddels 5 keer bekapt. Het verschil is dat de voet praktisch rond is, de hielen op het juiste punt beginnen, de straal meedraagt en de steunsels de correcte lengte  hebben, dwz. niét meedragen.

Ik heb  wat in de hoeven getekend om de vervorming die al overduidelijk aanwezig is aan je te  laten zien. Links mijn eigen veulen, rechts het logeetje.

  • De donkergroene horizontale lijn is de basislijn die praktisch samen moet vallen met het breedste punt van de straal en het begin van de hielen.
  • De 2 verticale lijntjes laten zien dat mijn veulen al mooie  brede hielen heeft, de 2 rode op de andere foto liggen veel dichter bij elkaar.
  • Als je vanuit de basislijn een cirkel trekt loopt hij links precies waar de witte lijn hoort te lopen. De voet is dus rond, zoals een voorvoet hoort te zijn.
  • Kijk je rechts, dan zie je dat de rode ellips de plaats aangeeft van de huidige witte lijn! En de witte cirkel laat zien waar de witte lijn eigenlijk hóórt te lopen. Daar rond zie je  nog eens een veel grotere ellips die de hoefwand aangeeft. Eigenlijk hoort de hoefwand te zijn zoals hij links, in het lichtgroen, getekend is.

Komt dat nu nog wel goed?

Jawel. Na een paar keer correct bekappen zal de hoef al enorm verbeterd zijn. Ik ben er  op tijd bij.. maar hoe langer je wacht, hoe groter de kans is op probleemhoeven later in het leven van een paard.  Een scheef paard, hoefkatrol, mechanisch bevangen raken, allemaal ellende die meestal veschijnt zo tussen het 8ste en 12de tot 15de levensjaar.

Voorkom het, zorg dat je veulen begint met goed ontwikkelde sterke hoeven, hij moet er de rest van zijn leven mee doen!

 

 

 

 

De ene is van Hans zelf en inmiddels 5 keer bekapt, de ander is een logeetje, die bij een hengstenhouderij heeft gelopen en niet bekapt is.

Het Hans-veulen heeft mooie brede hielen, is vrijwel rond, de andere voet is onderuit geschoven, de hielen zijn geknepen en het beloofde weinig voor de toekomst.