Voorkom problemen

      Geen reacties op Voorkom problemen

door Piet Loof.

Het voorjaar komt er weer aan!

Geweldig! Het gras wordt weer groener en als het eenmaal ‘snachts boven10 graden blijft, gaat het hárd  groeien. Misschien heb je de grond nog bemest – als  je slim bent heb je de grond laten testen en aangevuld met wat er eventueel te kort is- Dus hup! paard erop?

Dan is het misschien ook weer tijd om te ontwormen en laat je paardlief ook maar meteen inenten, want dat is verplicht bij het pension waar je staat? Denk hier eens over na:  “is dat allemaal wel veilig”??

Eerst even over je gras…
Als het goed is heb je prima hooi gevoerd en is jouw paard in een goede conditie door de winter gekomen.  Alleen hooi is compleet ander voer dan jong voorjaarsgras. Allebei ruwvoer, dat zeker, maar stel het voor je begrip maar voor als  het verschil  in structuur tussen een struik boerenkool en een krop jonge sla.

Het kan zijn dat  je paard op deze voerovergang heel gevoelig reageert. Platte mest is één van de aanwijzingen dat de darmen grote moeite hebben zich aan te passen. Als je nu  in dezelfde tijd ook nog ontwormt en vaccinaties laat geven is dat vragen om problemen.

Ontwormingsmiddelen zijn giftig, niet alleen voor de aanwezige wormen in de darmen, maar óók voor het paard zelf!  Het is niet vreemd dat je dit niet méér moet doen dan wanneer het aantoonbaar nodig is, maar ook vaccinaties geven het immuunsysteem een klap.

Je hebt nu dus te maken met drie bedreigingen voor de gezondheid van je paard!

Jong voorjaarsgras met veel suiker, ontwormen, spuiten…. Hoe ga je hier nu zo verstandig mogelijk mee om?

Een goede manier is om de graas tijd in het  begin beperkt te  houden en die heel geleidelijk te verhogen. Ook kun je een strookje gras ter beschikking stellen en dit strookje langzaam vergroten.  Je voert dan gewoon nog hooi bij. Op deze manier krijgt het spijsverteringssysteem de kans zich aan te passen. Voer natuurlijk niks bij dat de suikerinname nog hoger kan maken

Ontworm vóór de weideperiode of stel het een paar weken uit. Probeer het vaccineren met niets anders te laten samenvallen, zodat je het immuunsysteem de kans geeft om weer optimaal te worden.

Nog meer voorzorgsmaatregelen?

JA!!

Zorg dat de hoeven in orde zijn! Zorg dat er geen flares zijn, zorg dat het hoefbeen vlak tov. de grond staat, dus voorkom dat hoge hielen het hoefbeen achteraan omhoog duwen terwijl de teen ervan naar beneden wijst. De verbinding tussen hoefbeen en hoefwand moet zo sterk mogelijk zijn!

Want het grote gevaar van onvoorzichtig maatregelen nemen waarvan we allemaal denken dat ze de gezondheid van je paard ten goede  komen is koliek en hoefbevangenheid!

Nog meer zaken waar je op moet letten?  Ja! Let op de  wateropname!  Zorg dat je  paard gedurende de overgang van hooi naar gras goed blijft drinken! Plotseling minder drinken is geen goed teken.

Mocht het ondanks je goede zorg toch lijken of je paard ineens wat stijvig loopt, of voel je warmere hoeven dan normaal (het is goed om nu af en toe eens te voelen aan die  hoeven om een indruk te krijgen wat normaal lekkere warme voeten zijn)….

Wacht niet, maar bel  je veearts!

Beter een keer onnodig een visite betalen, omdat het achteraf allemaal mee bleek te vallen, dan dat  je een paar dagen afwacht en maanden van ellende voor je paard en jou tegemoet gaat.

Plaats of lees de reacties hier.