Wat is een flare?

      Geen reacties op Wat is een flare?

 

door Piet Loof.

Tja, wat is een flare…

Een flare noemen we de plaats waar de hoefwand niet meer zo strak mogelijk verbonden is aan het hoefbeen.

Hier zie je de hoefwand wijken

De laminaire laag is daar uitgerekt en vaak gescheurd. Op deze foto zie je duidelijk dat de  hoefvorm niet klopt, de rechter hoefwand loopt strak schuin naar beneden terwijl de linker met een bocht naar buiten groeit.

 

Het is dus logisch dat, als je de onderkant bekijkt, je op die plek een hele brede witte lijn ziet, of een gat waar die hele brede witte lijn ooit gezeten heeft.

 

Hoe ziet dat er nu van binnen uit?

Het maakt niet uit waar nu precies de flare zit,  in de teen, of in de zijkant in de kwartieren. Het principe is hetzelfde..Je kijkt als eerste tegen de  lamellen die rond het hoefbeen groeien. Links op de foto zie je de lamellen die aan de hoefwand vastzitten. Daarnaast het ongepigmenteerde (witte) deel van de hoefwand en aan de buitenkant, het harde gepigmenteerde (donkere) gedeelte.

Je ziet dat door de buiging de laminaire laag bovenin de hoef smaller is dan onderin. Nog niet losgescheurd, maar dat had elk moment kunnen gebeuren. Het is logisch dat de lamellen steeds breder worden, omdat ze aan de ene kant aan een redelijk onbuigzaam hoefbeen vastzitten en aan de andere kant aan de buigzame hoefwand, die steeds meer zal gaan buigen, naarmate de hoefwand langer wordt.

Als we ons nu even beperken tot een flare in de teen, zie je dat deze voet in feite correct bekapt is door een deelnemer aan de cursus. Het hoefbeen staat nu vlak t.o.v de grond.

Ik heb wat lijntjes getekend  die je een idee geven hoe de voet eruit zag vóór de bekapping..  Een hele lange teen en een heel hoge  hiel. Je kunt je voorstellen dat met een veel hogere hiel het hoefbeen vanachter omhoog gedrukt wordt en dat door de druk in de teen die dat veroorzaakt de hoefwand naar voor wordt gedrukt en losscheurt.

In bovenstaande foto wordt duidelijk waar de  roze rode vlekken vandaan  komen.

Door de verkeerde balans -veel te lange teen, veel te hoge hielen- door het uit elkaar scheuren van de  lamellenverbinding ontstaan bloedingen. Deze zie je in een witte voet, nooit in een zwarte  natuurlijk.  Zou daar het idee vandaan komen dat een zwarte voet sterker is?

Hiernaast zie je zo’n  bloeding  in de witte  lijn. Van onder naar  boven:

  • gepigmenteerd deel van de hoefwand
  • ongepigmenteerd deel
  • de bloedende verbrede witte lijn
  • daarboven de zool

Was hier nu nog iets aan te doen geweest?  Jazeker!

Correct onderhoud!  Als  jouw paard dit ook heeft .. Bel een moderne vakman/vrouw om het in een paar behandelingen te corrigeren en onderhoud de voeten van jouw  paard daarna voortaan zelf!

Zorg dat je flares voorkomt, want wat je hierboven ziet is het begin van hoefbevangenheid!