Stalpaarden hebben koude voeten!

      Geen reacties op Stalpaarden hebben koude voeten!

door Piet Loof

Waar kijk je naar? 

Naar een beetje te veel vergrote beeldopname die gemaakt is met een thermografische  camera. Dat is een camera die warmtebeelden maakt van de oppervlakte van een onderwerp en dat héél precies doet. Wel tot op honderdsten van een graad nauwkeurig.

Wat gegevens

De  kleuren, met de schaal naast de foto, geven al meer dan een globale  indruk, wat je  hier ziet als  kruisachtige dingetjes zijn in werkelijkheid de meetpunten die ik gemaakt heb om nog preciezer de temperatuur van de oppervlakte  van de  voet in kaart te kunnen brengen. Het groene (de  hotspot) op het witachtige deel van de foto rechtsboven is de temperatuur van mijn hand, waarmee ik de  hoef heb vastgehouden.

Nog even wat meer gegevens

Je kijkt dus naar de onderkant van de voet van een merrie die op 6 februari 2008 op ijzers, in dik stro op stal stond met 2 dekens aan haar lijf. De buitentemperatuur was 6 graden en de luchttemperatuur in haar stal was 13 graden.

De temperatuur van de voet komt nergens boven de 15 graden. Vergelijk de kleuren maar met de schaal ernaast. De straal is in feite het warmst.

Wat betekent dat nou?

Tja, dat betekent dat dit dier koude voeten heeft, óók omdat er een ijzer onder zit, maar nog veel meer omdat er heel weinig doorbloeding is omdat er eigenlijk geen beweging mogelijk is. Alleen als een paard kan bewegen is de doorbloeding zoals het hoort. In de voet is geen kachel ingebouwd en dus kan er maar één ding  verantwoordelijk zijn voor warmte….. en dat is het bloed!

Stilstaan op stal zorgt dus voor koude, zwakke voeten. Om gezond te kunnen blijven moet er voldoende doorbloeding zijn.

Waar kijk  je hieronder naar?

Dit is het thermobeeld, op dezelfde dag  genomen, van een paardenvoet die  bij 6 graden, blootvoets, op het beton,in het smeltend  ijs stond. Na vorst was de dooi ingevallen.

De bodem was dus bijna  nul, geen dekens, geen dik stro, maar gelukkig ook geen ijzer. Je  kunt het warmteverloop volgen op de schaal, van beneden -koud- naar boven -warm-  De rose/gele vlekken rechts naast de hoef zijn mijn vingers en midden boven zie je mijn duim.

Je ziet wat een enorm temperatuurverschil er in de voet zit in vergelijking met de bovenste foto.

Ondanks dat een paard  aan alle kanten beschermd wordt met dekens, stro, stal, heeft het paard wat buiten loopt en zonder ijzers, op beton, in het smeltende ijs staat, warme voeten!

Waardoor? Door de  doorbloeding natuurlijk!

 

Hierover is ook gediscussieerd  op facebook. Geef  je mening of lees die van anderen