Waarom een hoefkniptang?

      Geen reacties op Waarom een hoefkniptang?

door Piet Loof

Mensen die zelf de voeten van hun paard verzorgen zijn bij  het volgen van cursussen niet eerder getraind in het gebruiken van een hoefkniptang.

Daar brengen we verandering  in!

Rasp, hoefmessen zijn bekend gereedschap en in principe heb je ook niet meer nodig. Je gebruikt je rasp elke twee weken en het bekappen wordt een fluitje van een cent. Op die manier kun je jarenlang de hoeven in een perfecte toestand houden en je paard geweldig en zonder problemen blootsvoets laten lopen op super hoeven.

Is zelf bekappen zwaar werk?

Het  is vanuit de blootvoetswereld onnodig  puriteins gedacht om een hoefkniptang, voor mensen die zelf  de voeten van  hun paard onderhouden als  not done te beschouwen. Er kunnen nu eenmaal gemakkelijk situaties ontstaan waardoor dat hele regelmatige verzorgen even naar de achtergrond verdwijnt. …. en aangezien een gezonde hoefwand wel tot een kleine centimeter per maand kan groeien wordt het dan een stuk zwaarder werk om de voeten weer in topconditie te  brengen, omdat je van daaruit weer terug wilt  naar bv, elke twee weken  onderhoud.

Dat zwaarder werk is onnodig omdat iemand die met een hoefkniptang heeft leren werken nooit een centimeter hoefwand hoeft weg te raspen, maar daar de tang voor kan gebruiken.

Ook komt  het soms voor dat wanneer je eenmaal wat ervaring hebt opgedaan met je eigen paard een vriendin je vraagt  of je haar paard even wilt doen “omdat jouw hoeven er zo goed uitzien”…Wat makkelijk is het dan niet als je even de tang kunt hanteren bij al die  lange hoefwanden.

Natuurlijk is een tang niet ongevaarlijk, evenmin als een mes, ook met een rasp kun  je flink foute dingen doen…ook dat moet  je leren.

 

 

Ik denk dat er in de nieuwe Barefootcursus, “Basiscursus Grip op hoeven” ruim voldoende trainingsmogelijkheden ingebouwd zijn om de tang veilig en handig te leren hanteren ten behoeve van  mens en paard.