De wei wordt niet kapot getrapt, oproep aan agrariërs!

door Piet Loof

Heel veel agrariërs hebben moeite met paarden op hun wei in de winter. Het resultaat is dat jouw paard gestald moet worden vanaf begin winter tot in de lente. Met een béétje geluk is er dan nog iets van een bak of een paddock. Natuurlijk is dat geen ideale situatie.

Er is echter een steeds populairder wordende oplossing die zorgt voor een aantal zaken tegelijk.

  1. Paarden kunnen 24 uur per dag optimaal bewegen
  2. De wei blijft intact, kan rusten en krijgt de kans om te groeien
  3. Er kunnen meer paarden gebruik van maken.
  4. Voorkomen dat een paard dik wordt is eenvoudiger

Het principe is simpel:

Op een paar meter binnen de omheining  komt rondom een enkele meters breed pad, dus alleen de buitenste rand van de wei wordt belopen.

  1.  Als een paard over voldoende schuilmogelijkheid  kan beschikken is 24/7 vrije beweging van groot belang. Het zal gezonder blijven, omdat een paard  gemaakt  is om te kunnen bewegen en geen ‘stalondeugden’ ontwikkelen zoals luchtzuigen, weven en kribbebijten. De hoeven blijven -of worden weer- optimaal omdat voor doorbloeding beweging nodig is.
  2. Het enige wat in de winter zal beschadigen is een rand van de wei. De rest van de wei blijft zoals hij is omdat  hij niet belopen wordt.
  3.  1 hectare is 200+ 50 +200+ 50 = 500 lengtemeters loop en beweeg ruimte! Ideaal voor paarden in galop, eten en chillen.
  4. Een te dik, IR, of laminitispaard kan in de zomer van de wei blijven maar toch in contact met zijn vrienden die wél in de wei staan…Een paard is per slot een kuddedier he?

Een eenvoudige goede oplossing is te zien in de video

Video van Do van Santen

Veel meer info en mogelijkheden vind je op de site van Mai van Run