Spijsvertering

      Geen reacties op Spijsvertering

Door Piet Loof, het artikel is van Voer Vergelijk.

Spijsvertering

Alle diersoorten hebben ander voer, evenals een andere manier van voeren. Dit is terug te zien aan (de onderdelen van) het spijsverteringsstelsel: de maag van een hond kan uitrekken tot een enorm volume, een koe heeft vier magen en de dunne darm van een kat is verhoudingsgewijs veel korter dan die van een varken. Het paard is een strikte herbivoor; hij eet alleen plantaardig materiaal. Het spijsverteringsstelsel is daar van voor tot achter op aangepast: de goede werking van alle onderdelen is afhankelijk van een rantsoen met veel vezels en weinig zetmeel.

Tanden en speeksel
Een paard gebruikt zijn voorste snijtanden om gras kort af te bijten. Los voer wordt met de lippen opgenomen; de snijtanden blijven hierbij ongebruikt. Kiezen vermalen het opgenomen voer, zodat de voerdeeltjes sterk worden verkleind. Hierdoor vergroot het totale oppervlak waarop verteringsenzymen kunnen inwerken en verhoogt de verteerbaarheid van het voer.

Lees verder in voervergelijk

 

Edit: een goed duidelijk artikel over de werking van het spijsverteringssysteem en de invloed van voeding daarop. Er zijn echter aanvullende opmerkingen gemaakt op Fb Denken over paarden. Wil je ze lezen of zelf nog wat toevoegen?  Hier is het topic