Belangrijk voor de eigenaar van het paard…hoefstudie

Door Piet Loof.

Belangrijk voor de eigenaar van het paard.

Je hoefsmid is een gespecialiseerde vakman, die alles weet over paardenhoeven. Je kunt er daarom op vertrouwen, dat hij precies weet welke hoefijzers en hoefnagels voor jouw paard het beste zijn. Het feit, dat hij de nieuwe koperen hoefnagels aanbiedt betekent, dat hij volledig up to date is in zijn vakmanschap en dat hij zelfs voor het paard zorgt, terwijl hij niet in de buurt is.

Dit is een tekst uit een advertentie van een hoefnagelleverancier, die claimt dat de nagel bacteriën en schimmels doodt die meekomen als de nagels in de hoef geslagen worden.
Nou heb ik nog nooit een hoefsmid  gezien die voor je  paard zorgt terwijl hij niet in de buurt is, maar in het geval van deze hoef is het wel heel cynisch.

Want waar hebben we het over?

Wat  is er aan de hand  met deze voet en waarom  is het  paard geslacht?
De bedoeling hiervan was een bevangen paard te redden.
Is dat gelukt? Eeeehm… blijkbaar niet echt.

Als  je naar de  hoefringen  kijkt dan zie je  dat de voet  eigenlijk een knik maakt in de teen , ze zitten in de teen dichterbij elkaar dan achter aan de  hoef. Hoe heeft deze hoef er dan uit gezien voordat ze behandeld werd? Ik denk zoals deze. De hiel is net zo hoog de knik klopt, alleen is  hier niet de teen verwijderd, maar wel al flink achteruit gezet.

Als je dat rare omgedraaide ijzer eraf haalt kun je voorstellen wat  je gaat zien.  Een rotte straal.
Mijn vinger verdwijnt  in de straal en  ik kan allerlei vieze drab verwijderen, terwijl  de steunsels praktisch over de hele zool  zijn gegroeid. Alleen hierdoor kan een  paard meestal al  niet  lopen. Ijzers eraf, hielen op  de correcte hoogte, een goed werkend  bacterie/schimmel dodend middel er in en daarmee los je dát  probleem al op. Maar er  is  meer…

Als  je van de hoef  het ijzer en de  hoefwand weghaalt dan is  het resultaat te zien in de  middelste foto. Door de hoge hiel is het hoefbeen vanachter omhoog gedrukt en door de  slechte verbinding tussen hoefwand en hoefbeen is het hoefbeen aan de voorkant bedenkelijk laag gezakt.
Je ziet hoe je de hele stand van het hoefbeen in de voet kunt veranderen door de hiel naar  normale hoogte terug te brengen. In de rechtse foto staat het hoefbeen als in een gezonde voet zoals het hoort en  is de enorme druk op de punt van het hoefbeen verdwenen. Eigenlijk moet ik zeggen: “zit er weer een normaal gevormde en hiel zool onder de voet”

Als degene die er aan gewerkt heeft dit paard weer gezond  hadden willen krijgen, dan was het allereerst noodzakelijk geweest om de hoefschoen weer goed rond de innerlijke voet te  krijgen.
Lapmiddelen lossen niets  op en symptoombestrijders  werken niet meer.
De foto hiernaast laat zo’n lapmiddel/symptoombestrijder zien. Een hoop werk, een omgekeerd ijzer met een speciaal gevormde dwarsverbinding onder de hiel en straal en nog een ter hoogte van de apex, de punt van de straal, waar siliconenkit tussen gespoten is om te voorkomen dat de punt van het hoefbeen, wat daar ook onder ligt, ‘omhoog’ geduwd wordt, of in ieder geval toch de poging om het op zijn plaats te  houden.

Gezien er niet op gelopen is -er is geen slijtage van de kit aan de onderkant- geloofde de smid  er  ook  niet  meer in. Dus….”jammer, maar toch maar laten inslapen mevrouw,  hier is niets  meer aan te doen”.

Laten we nou eens kijken of dat laatste waar is.

Je zag al wat een verschil het maakt als de hielen naar  normale proporties worden terug gebracht. Hieronder heb ik het verschil gemeten

Meer dan 2 centimeter eraf, had de hoop op een toekomst voor dit paard terug gebracht, maar  natuurlijk had het op de eerste plaats zover niet mogen komen…

Op deze foto zie je dat links de uiterlijke hiel boven de inwendige hiel zit, terwijl rechts de meer dan 2 cm hiel en overgroeide steunsel de balans in de voet verstoren en de hiel veel meer naar voren plaatsen dan waar hij hoort.

Zitten de hakken van jouw schoenen ook bijna midden onder je voet? Ik denk niet dat je lekker loopt dan!

Hieronder zie je de zool nadat ik de linkerkant ook omlaag heb gebracht en nog even grof de steunsels verwijderd heb. Hierin kun je zien dat er geen sprake is van een enorm dikke zool, maar de donkere, beetje vuile vlek laat zien dat de steunsels, die min of meer horen te eindigen tot waar ik ze gesneden heb, totaal over de zool zijn gegroeid (anders kon de zool niet vuil zijn als dat niet zo was)

Het is dus niet nodig als je tot een correcte hoogte van de hiel wilt komen om de zool dunner te maken, of er überhaupt in te snijden.

Je ziet dat het begin van de hiel perfect uitkomt bij het breedste punt van de straal, daar  waar ook in de voet de hiel zit.

Hieronder zie je het verschil. die hielen zijn verlaagd, je weet nu dat dan het hoefbeen praktisch vlak  tov. de grond staat, dus geen hoefbeen meer wat in de  punt door het gewicht van het paard naar beneden gedrukt wordt. Kijk ook eens naar het verschil in de kroonrand. Kijk er eens naar bij je eigen paard.
Als die bijna horizontaal loopt zoals rechts op de foto, dan is dat een serieus probleem. Verder in dit artikel zul je zien dat er dan niet alleen iets fout zit in de  hielen.

We gaan de binnenkant van de voet bekijken.

Op deze foto is de zool verwijderd, je ziet mooi waar de straal in de punt begint  en waar de hielen beginnen.

Hieronder is die straal verwijderd en kijk je vanaf de onderkant naar het straalkussen. De foto’s laten zien dat dit geen sterk veerkrachtig kussen is, maar dat mijn duim in de pudding wegzakt.
Hoe kan iets het gewicht van een paard in beweging (!) verdelen en samen met de rest van de achterkant van de hoef die krachten opvangen als je dat kunt vergelijken met een lege lekke plastic bal? (Zie mijn artikel over de kwaliteit van het straalkussen.)
Dit degradeert deze hoef ook op dat gebied tot een hele zwakke hoef, waar gericht aan gewerkt had moeten worden.

Eigenlijk kun je aan de bovenkant van het hoefbeen al zien dat er iets niet klopt.

Hier is de hele lamellenlaag weggesneden,  De laminaire laag  is de sterke bloedvoerende laag die als de bladen van een telefoonboek rond het hoefbeen zit en die met net zo’n  laag, net zo’n telefoonboek, aan de binnenkant van de hoefwand vastzit, terwijl alle blaadjes  één voor één  in elkaar gevouwen zijn. Dit systeem is er op gemaakt  om wel in de  lengte schuiven toe te  laten – een hoefwand  groeit!- maar nooit in de breedte zoals bij deze hoef het geval was.

De foto hierboven laat zien dat dit wel gebeurd is. Het witte gedeelte waar je naar kijkt zijn die lamellen die door de druk van de flare in de teen uitgerekt zijn, op die plaats geen doorbloeding meer hebben en als een soort noodweefsel fungeren (anders keek je nu naar een breed gat)  Je  kunt ook zien waar de nagels van de smid in zijn geslagen en je naast het pijnlijke van het getimmer op zo’n hoef, je  het nut daarvan afvragen…óók al zijn het de allernieuwste met een koperlaagje tegen ontstekingen… Die hoefwand zit  los!

Dan het hoefbeen zelf…zei ik net al dat er iets niet aan klopte, hier zie  je het nog eens maar dan andersom, gewoon zoals het gefunctioneerd  heeft, maar niet  zoals het gestaan heeft !

Hieronder zoals het hoefbeen werkelijk in de hoef heeft gezeten,  je ziet hierboven dat het aan alle  kanten vervormd  is, dat  komt natuurlijk niet zomaar, maar is gebeurd onder invloed  van verkeerde en te weinig voorkomende bekappingen en het dragen van een ijzer.
Hieronder zie je  wat er gebeurt met een hoefbeen als het maar lang genoeg  te maken heeft  met de druk die een te hoge hiel veroorzaakt. Weggesleten been!
De  pen zorgt ervoor dat het  hoefbeen  nu in dezelfde stand staat als waarin het  in de  hoef zat en dan wordt precies duidelijk hoeveel er al weggesleten is in de  punt van het hoefbeen.

Een bevangen paard redden van de dood  is werk voor een Barefoot specialist, liefst nog een Barefoot paardadviseur die  je ook kan helpen met de oorzaken waardoor je paard bevangen is geworden weg te nemen, die daarvoor geleerd heeft, maar:

Het is mijn droom dat elke paardeigenaar, ruiter, problemen kan zien aankomen. Dat zij kunnen  beoordelen of degene die aan de hoeven van hun paard aan het werk is, correct werk aflevert. Het kan voorkómen dat een paard op weg is naar ellende, terwijl het echt niet moeilijk te leren is waar een goede hoef aan moet voldoen.

Zelfs al weet je zeker dat je nooit zelf de hoeven gaat bekappen, (ik begrijp dat niet, omdat de te volgen principes veel eenvoudiger zijn dan je denkt)  dan nóg is kennis van hoeven gewoon noodzakelijk.
Laat het je niet gebeuren, dat iemand je paard in de vernieling helpt, terwijl jij trouw een kopje koffie brengt.
Zorg dat je kritisch kunt zijn en je geen onzin verhaaltjes verkocht worden.

Ga gewoon een cursus volgen! Dan zie je het!