Door Piet Loof.
Belangrijk voor de eigenaar van het paard.
Je hoefsmid is een gespecialiseerde vakman, die alles weet over paardenhoeven. Je kunt er daarom op vertrouwen, dat hij precies weet welke hoefijzers en hoefnagels voor jouw paard het beste zijn. Het feit, dat hij de nieuwe koperen hoefnagels aanbiedt betekent, dat hij volledig up to date is in zijn vakmanschap en dat hij zelfs voor het paard zorgt, terwijl hij niet in de buurt is.
Dit is een tekst uit een advertentie van een hoefnagelleverancier, die claimt dat de nagel bacteriën en schimmels doodt die meekomen als de nagels in de hoef geslagen worden.
Nou heb ik nog nooit een hoefsmid gezien die voor je paard zorgt terwijl hij niet in de buurt is, maar in het geval van deze hoef is het wel heel cynisch.
Want waar hebben we het over?
Wat is er aan de hand met deze voet en waarom is het paard geslacht?
De bedoeling hiervan was een bevangen paard te redden.
Is dat gelukt? Eeeehm… blijkbaar niet echt.
Als je naar de hoefringen kijkt dan zie je dat de voet eigenlijk een knik maakt in de teen , ze zitten in de teen dichterbij elkaar dan achter aan de hoef. Hoe heeft deze hoef er dan uit gezien voordat ze behandeld werd? Ik denk zoals deze. De hiel is net zo hoog de knik klopt, alleen is hier niet de teen verwijderd, maar wel al flink achteruit gezet.
Als je dat rare omgedraaide ijzer eraf haalt kun je voorstellen wat je gaat zien. Een rotte straal.
Mijn vinger verdwijnt in de straal en ik kan allerlei vieze drab verwijderen, terwijl de steunsels praktisch over de hele zool zijn gegroeid. Alleen hierdoor kan een paard meestal al niet lopen. Ijzers eraf, hielen op de correcte hoogte, een goed werkend bacterie/schimmel dodend middel er in en daarmee los je dát probleem al op. Maar er is meer…
Als je van de hoef het ijzer en de hoefwand weghaalt dan is het resultaat te zien in de middelste foto. Door de hoge hiel is het hoefbeen vanachter omhoog gedrukt en door de slechte verbinding tussen hoefwand en hoefbeen is het hoefbeen aan de voorkant bedenkelijk laag gezakt.
Je ziet hoe je de hele stand van het hoefbeen in de voet kunt veranderen door de hiel naar normale hoogte terug te brengen. In de rechtse foto staat het hoefbeen als in een gezonde voet zoals het hoort en is de enorme druk op de punt van het hoefbeen verdwenen. Eigenlijk moet ik zeggen: “zit er weer een normaal gevormde en hiel zool onder de voet”
Als degene die er aan gewerkt heeft dit paard weer gezond hadden willen krijgen, dan was het allereerst noodzakelijk geweest om de hoefschoen weer goed rond de innerlijke voet te krijgen.
Lapmiddelen lossen niets op en symptoombestrijders werken niet meer.
De foto hiernaast laat zo’n lapmiddel/symptoombestrijder zien. Een hoop werk, een omgekeerd ijzer met een speciaal gevormde dwarsverbinding onder de hiel en straal en nog een ter hoogte van de apex, de punt van de straal, waar siliconenkit tussen gespoten is om te voorkomen dat de punt van het hoefbeen, wat daar ook onder ligt, ‘omhoog’ geduwd wordt, of in ieder geval toch de poging om het op zijn plaats te houden.
Gezien er niet op gelopen is -er is geen slijtage van de kit aan de onderkant- geloofde de smid er ook niet meer in. Dus….”jammer, maar toch maar laten inslapen mevrouw, hier is niets meer aan te doen”.
Laten we nou eens kijken of dat laatste waar is.
Je zag al wat een verschil het maakt als de hielen naar normale proporties worden terug gebracht. Hieronder heb ik het verschil gemeten
Meer dan 2 centimeter eraf, had de hoop op een toekomst voor dit paard terug gebracht, maar natuurlijk had het op de eerste plaats zover niet mogen komen…
Op deze foto zie je dat links de uiterlijke hiel boven de inwendige hiel zit, terwijl rechts de meer dan 2 cm hiel en overgroeide steunsel de balans in de voet verstoren en de hiel veel meer naar voren plaatsen dan waar hij hoort.
Zitten de hakken van jouw schoenen ook bijna midden onder je voet? Ik denk niet dat je lekker loopt dan!
Hieronder zie je de zool nadat ik de linkerkant ook omlaag heb gebracht en nog even grof de steunsels verwijderd heb. Hierin kun je zien dat er geen sprake is van een enorm dikke zool, maar de donkere, beetje vuile vlek laat zien dat de steunsels, die min of meer horen te eindigen tot waar ik ze gesneden heb, totaal over de zool zijn gegroeid (anders kon de zool niet vuil zijn als dat niet zo was)
Het is dus niet nodig als je tot een correcte hoogte van de hiel wilt komen om de zool dunner te maken, of er überhaupt in te snijden.
Je ziet dat het begin van de hiel perfect uitkomt bij het breedste punt van de straal, daar waar ook in de voet de hiel zit.
Hieronder zie je het verschil. die hielen zijn verlaagd, je weet nu dat dan het hoefbeen praktisch vlak tov. de grond staat, dus geen hoefbeen meer wat in de punt door het gewicht van het paard naar beneden gedrukt wordt. Kijk ook eens naar het verschil in de kroonrand. Kijk er eens naar bij je eigen paard.
Als die bijna horizontaal loopt zoals rechts op de foto, dan is dat een serieus probleem. Verder in dit artikel zul je zien dat er dan niet alleen iets fout zit in de hielen.
We gaan de binnenkant van de voet bekijken.
Op deze foto is de zool verwijderd, je ziet mooi waar de straal in de punt begint en waar de hielen beginnen.
Hieronder is die straal verwijderd en kijk je vanaf de onderkant naar het straalkussen. De foto’s laten zien dat dit geen sterk veerkrachtig kussen is, maar dat mijn duim in de pudding wegzakt.
Hoe kan iets het gewicht van een paard in beweging (!) verdelen en samen met de rest van de achterkant van de hoef die krachten opvangen als je dat kunt vergelijken met een lege lekke plastic bal? (Zie mijn artikel over de kwaliteit van het straalkussen.)
Dit degradeert deze hoef ook op dat gebied tot een hele zwakke hoef, waar gericht aan gewerkt had moeten worden.
Eigenlijk kun je aan de bovenkant van het hoefbeen al zien dat er iets niet klopt.
Hier is de hele lamellenlaag weggesneden, De laminaire laag is de sterke bloedvoerende laag die als de bladen van een telefoonboek rond het hoefbeen zit en die met net zo’n laag, net zo’n telefoonboek, aan de binnenkant van de hoefwand vastzit, terwijl alle blaadjes één voor één in elkaar gevouwen zijn. Dit systeem is er op gemaakt om wel in de lengte schuiven toe te laten – een hoefwand groeit!- maar nooit in de breedte zoals bij deze hoef het geval was.
De foto hierboven laat zien dat dit wel gebeurd is. Het witte gedeelte waar je naar kijkt zijn die lamellen die door de druk van de flare in de teen uitgerekt zijn, op die plaats geen doorbloeding meer hebben en als een soort noodweefsel fungeren (anders keek je nu naar een breed gat) Je kunt ook zien waar de nagels van de smid in zijn geslagen en je naast het pijnlijke van het getimmer op zo’n hoef, je het nut daarvan afvragen…óók al zijn het de allernieuwste met een koperlaagje tegen ontstekingen… Die hoefwand zit los!
Dan het hoefbeen zelf…zei ik net al dat er iets niet aan klopte, hier zie je het nog eens maar dan andersom, gewoon zoals het gefunctioneerd heeft, maar niet zoals het gestaan heeft !
Hieronder zoals het hoefbeen werkelijk in de hoef heeft gezeten, je ziet hierboven dat het aan alle kanten vervormd is, dat komt natuurlijk niet zomaar, maar is gebeurd onder invloed van verkeerde en te weinig voorkomende bekappingen en het dragen van een ijzer.
Hieronder zie je wat er gebeurt met een hoefbeen als het maar lang genoeg te maken heeft met de druk die een te hoge hiel veroorzaakt. Weggesleten been!
De pen zorgt ervoor dat het hoefbeen nu in dezelfde stand staat als waarin het in de hoef zat en dan wordt precies duidelijk hoeveel er al weggesleten is in de punt van het hoefbeen.
Een bevangen paard redden van de dood is werk voor een Barefoot specialist, liefst nog een Barefoot paardadviseur die je ook kan helpen met de oorzaken waardoor je paard bevangen is geworden weg te nemen, die daarvoor geleerd heeft, maar:
Het is mijn droom dat elke paardeigenaar, ruiter, problemen kan zien aankomen. Dat zij kunnen beoordelen of degene die aan de hoeven van hun paard aan het werk is, correct werk aflevert. Het kan voorkómen dat een paard op weg is naar ellende, terwijl het echt niet moeilijk te leren is waar een goede hoef aan moet voldoen.
Zelfs al weet je zeker dat je nooit zelf de hoeven gaat bekappen, (ik begrijp dat niet, omdat de te volgen principes veel eenvoudiger zijn dan je denkt) dan nóg is kennis van hoeven gewoon noodzakelijk.
Laat het je niet gebeuren, dat iemand je paard in de vernieling helpt, terwijl jij trouw een kopje koffie brengt.
Zorg dat je kritisch kunt zijn en je geen onzin verhaaltjes verkocht worden.
Ga gewoon een cursus volgen! Dan zie je het!