Wat staat ons in de weg om te veranderen?

Blog geschreven door door Peter Boersma
Cursusleider barefoot Basiscursus Grip op hoeven
Winschoten
.

Dilemma:

Wat staat ons in de weg om te veranderen?

Ik ben geen geitenwollen sok. En ondanks dat sommigen het zien als Geuzennaam, denk ik niet dat het een voorwaarde hoeft te zijn om echt goed voor je paard te zijn.

En daar begint het denk ik al;

Wat is “echt goed zijn voor je paard”?

Het grijpt me naar m’n strot als ik voor de zoveelste keer een artikel lees over de “Hollandsche Manege” en haar wantoestanden. Ik vraag me dan af of er daar nou niemand rondloopt die denkt; “ Jongens,dit kan echt niet!” Of denken ze dan gelijk dat het onbegonnen werk is en trekken aan het, hier zo op zijn plaats zijnde, spreekwoordelijke dode paard?

Maar het grijpt me ook naar m’n strot als ik zie dat ontzettend gave paardjes van klanten die door mij bitloos op een touwhalstertje zijn ingereden, thuis op de pensionstal ineens weer met bit en sperriem worden gereden. Op de vragen die je dan stelt krijg je dan antwoorden als: “Ja dat zijn de regels hier” of “Ja maar dan heb ik net even iets meer controle”.  Als ik dan zeg “Het gaat niet om controle maar om communicatie”, wordt er schouderophalend op gereageerd dat het bij mij natuurlijk zo is maar zij kunnen dat nog niet.

En ik krijg het wel eens benauwd bij het lezen van posts op FB. 

Mensen die o zo trots zijn op hun “fokproduct”. Dat ze het paard (want daar gaat het hier over) als driejarige verkopen en het dan jubelend hebben over de nieuw ondergeslagen ijzers en dat het paard zich dit alles zo gewillig liet welgevallen. En dat ie in een nieuwe stal komt, met een foto van de nieuwe gevangenis, aan de rand van een bos! Wat wil hij nog meer?

 Nou, ik weet nog wel wat!

Spaans benauwd krijg ik het als er iets gewoon natuurwetenschappelijk onderbouwd wordt en dat er dan gewoon gereageerd wordt met “Nou, ik blijf het gewoon doen zoals ik het altijd deed”

Op dit moment is het zo’n hype om je paard te koelen. Als er dan in een zuiver natuurwetenschappelijk artikel staat wat het allemaal inhoudt, ben je toch behoorlijk eigenwijs als je dat niet accepteert? Of ligt dat aan mij? Datzelfde geldt voor ijzers, bitten, stallen, krachtvoer, dekens etc. 

En ja, ik weet dat er ook onzin-onderzoeken op internet staan. Maar ga het bij twijfel dan tenminste proberen te verifiëren. 

Ik kan niet meer kijken naar filmpjes over de “Tennessee Walking Horses” en de trainingstechnieken (lees: marteltechnieken) die daar gebruikt worden. Eigenlijk alle filmpjes van organisaties als Epona kan ik niet meer zien. Is het omdat ik mijn kop in het zand steek?? Nee, ik kan er alleen niet bij dat je dat met een paard doet. En zo’n horrorbeeld voegt voor mij niets toe. Maar deze beelden geven natuurlijk wel misbruik aan dat verboden moet worden. Voor iedereen duidelijk en toch is het er nog steeds. 

En ja, ik weet ook dat het een utopie is dat alle paarden in een gemixt kuddeverband op een PP staan met de meest riante schuilstallen, onbeperkt goed natuurhooi en alle goede aandacht van de eigenaar. 

Daar is simpelweg geen plaats voor (in Nederland)!

Maar was het niet Ghandi die iets zei over hoe je kon bepalen wat de kwaliteit was van een samenleving?

Dan is er volgens mij nog wel iets te verbeteren aan de onze. 

Maar alle mensen die het anders zouden kunnen doen. Waarom doen die het dan toch niet?

*Is het “Ego”??

Ik heb gelijk. Ook al gaat dit ten koste van……

*Is het, al dan niet achterhaalde, overtuiging en/of kennis?

Ik heb het altijd al zo gedaan en het is nooit echt fout gegaan!

*Is het horen bij een bepaalde groep?

Iedereen, in mijn groep, doet het zo. Als ik het anders ga doen hoor ik niet meer bij de groep. 

*Of is het zoals zo vaak in de paardenwereld een kwestie van alleen maar geld?

*Of….All Of The Above?

Hoever ga je om je klanten duidelijk te maken dat een bekapping per 6/8 weken beter is voor het paard dan eens per 13 weken? En dat het dan NIET gaat om jouw portemonnee maar om het welzijn van het paard!! Blijf je dan het standaard bekaptarief berekenen terwijl je elke keer weer bijna twee keer een hoefrand moet knippen en veel doorlopend steunsel (lees: complete “dubbele zolen”) moet verwijderen? Blijf je dan herhalen wat je al zo lang loopt te roepen? Of zeg je na een jaar bekappen dat het nu toch echt om de 6/8 weken moet en dat je anders de pijp aan Maarten geeft? Misschien dat ze het dan doorkrijgen? 

Hoever ga je om mensen te overtuigen? Want ik heb inmiddels wel geleerd dat mijn waarheid niet per definitie de waarheid is waarvan ik iedereen kan overtuigen. 

Ze moeten er wel voor open staan. Het is inderdaad zo; “ You Can Lead A Horse To Water, But You Can’t Make Him Drink!

Zou je het dan moeten reguleren en controleren? Zoals al zoveel in met name Nederland? Persoonlijk denk ik dat zoiets alle fun uit het paarden houden zou slaan. Want hoever moet je daar in gaan?

Maak je het absoluut of niet? Is alleen onbeperkt hooi goed genoeg? Of mag je alleen nog goed natuurhooi voeren? Mag geen enkel paard nog gehouden worden in een stal of maak je een uitzondering voor die “atletische en dure sportpaarden”?

Natuurlijk is die handreiking van Paard en Welzijn een mooie aanzet. Maar in mijn ogen wel heel erg marginaal. 

Krijg je een kans op ontwikkelen of zijn er direct regels voordat je een paard mag houden. Ik heb tenslotte ook dat proces doorlopen. Ik had ook zo’n mooi beeld van mijn paard dat ‘s morgens als ik de bovenste deur van de staldeur open deed zijn hoofdje naar buiten stak en dan gelukkig was. Wat weet ik inmiddels gigantische veel meer over het paard. En wat zijn er gelukkig veel idyllische beelden gesneuveld. En wat zijn er mooie beelden voor terug gekomen. 

Wat ik wel eens zeg:” Als je het één keer ziet, kun je het daarna niet meer NIET zien”. Bijvoorbeeld een paard met ijzers of een paard in een gevangenis,  oh sorry, stal natuurlijk. 

Maar ik zeg ook:” Some People See, Some People See When Shown but Some People Never See”

Zeg ik hiermee dat we maar vrede moeten hebben met de huidige situatie? Dat we moeten berusten in het feit dat het nooit beter wordt?

Nee absoluut niet!

Ik denk dat daar waar het gaat om paardenmisbruik en paardenmishandeling er keihard ingegrepen moet worden. Dan ontkom je denk ik niet aan het feit dat dit door de overheid met betere regelgeving en een betere controlerende instantie moet gebeuren. Helaas zit je dan wel met grensgevallen. Wat de één mishandeling vindt wordt door de ander gezien als regulier gebruik. Maar er zijn voldoende zaken waar geld de grootste, zo niet de enige, drijfveer is en misbruik en mishandeling overduidelijk zijn. Laten we daar dan beginnen voor wat betreft de mishandeling en misbruik. 

Daar waar het onkunde en gebrek aan kennis is, ligt het anders. 

Ik denk dat we daar moeten blijven zaaien en dan hopen dat er een zaadje de juiste voedingsbodem treft en gaat groeien. Want ook daar heb ik legio voorbeelden van. 

Stagiaires die stoppen met de opleiding omdat ze daar leren wat ze juist anders zien bij mij. En klanten die het advies van het creëren van een eenvoudig PP opvolgen en laaiend enthousiast zijn. Klanten die zelf gaan bekappen. Ruiters die bitloos gaan rijden. Klanten, in andere disciplines, die de ijzers uiteindelijk toch verwijderd willen hebben. Voormalig klanten die zelf trailerlaadspecialist worden. 

Het kan dus wel. Er blijft nog heel veel te doen maar ik blijf het eigenlijk alleen maar doen voor het paard. Het is echt een hele mooie wereld; de wereld van het paard. 

En dan bedoel ik ook die van het paard.

Een paard is een fantastisch dier. 

Een mens blijft een raar wezen. Maar probeer elkaar geen verwijten te maken. Vaak gaan dan juist de hakken in het zand. Ga elkaar helpen zonder te kijken naar “goed en slecht”. 

Denk alleen aan “beter”.

En er is al een kentering waarneembaar.

Een addendum bij het reglement waardoor bitloos een (endurance) wedstrijd rijden mogelijk wordt. Verboden op slof-en bijzetteugels in ons omringende landen. Er is echt nog veel te winnen voor het paard. Als we blijven doorgaan met correcte informatie en het voorbeeld geven, dan gaat het paard een betere toekomst tegemoet. 

En we weten het allemaal van Rome, toch? Dat was er ook niet in één dag. 

“We Make This World A Better Place, One Horse At A Time”