een mooie schone straal ?

      Geen reacties op een mooie schone straal ?
“mooie schone straal”

door Piet Loof.

Er zijn veel verschillende antwoorden mogelijk op de vraag:
“wat doen we met de straal”?

De traditionele hoefsmedenwereld snijdt, vaak zoals hierboven op de foto, een straal rigoureus “schoon” Bijna routinematig gaan de zijkanten en de punt (apex) weg. Vanuit een gedachte dat dit rotstraal tegen zou gaan en omdat de eigenaar van het paard goed kan zien dat er veel aandacht aan besteed is….. Problemen met het voorkomen van te veel druk zijn er niet, omdat er voorkomen wordt dat de straal meedraagt door er een ijzer onder te slaan.

Het is zo’n ingesleten gewoonte dat hele volkstammen van eigenaren nog steeds geloven dat er toch wel iets vreselijks zal gebeuren als de straal bij elke stap op de grond komt, terwijl we al tientallen jaren weten dat een meedragende straal met daarboven het straalkussen de voet beschermen tegen de impact van klappen op de grond, de doorbloeding en daarmee het hoefmechanisme stimuleert en meer grip voor het paard geeft. Zonder meedragende straal is een paard in feite gehandicapt.

Ook in de huidige moderne hoefverzorging wordt er uit angst voor rotstraal veel aan de straal gesneden…. Als dat goed bevalt en de straal blijft toch zoveel mogelijk meedragen en je paard is niet gevoelig, is er niet direct een man overboord, maar je kunt ook overwegen dat iets wat niet ziek is, ook niet beter gemaakt hoeft te worden en je beperken tot wat losse flapjes, of ook die laten zitten.

Wat echter een gevaar kan zijn, is de straalpunt schuin naar achter wegsnijden, zoals hier in de rode cirkel te zien is.

In de zwarte straalpunt is duidelijk een vage lichtere kleur te zien . Dat betekent dat het lichter gekleurde gevoelige weefsel door het straalweefsel heen schijnt. Met deze oefenhoef hebben we de proef op de som genomen. Het bleek dat er nog één millimeter straalweefsel na het snijden aanwezig was.

Is de straal dan geen blok straalweefsel die daar lekker diep in het midden van de voet doorloopt ? Nou nee, eigenlijk niet, want in de straal zit de uitloper van het straalkussen. Een verend, enorm fijnmazig doorbloed, veerkrachtig weefsel, dat ook nog eens voorzien is van talloze zenuwen.
Op onderstaande foto is te zien dat de straal en het straalkussen de aanhechting van de diepe buigpees, die onder het hoefbeen begint, beschermt.

Gevoelig
In de eerdere foto is de straalpunt ongeveer weggesneden tot de rode lijn , er is niet veel inlevingsvermogen voor nodig om te bedenken waarom een paard op een harde ondergrond nergens last van heeft maar dat je een voet hier enorm gevoelig mee kunt maken als het op een steen, een kiezel, een dennenappel of een hard bevroren ongelijke ondergrond stapt. Zéker als dat dan ook nog eens gepaard gaat met een dunne zool.

Op bovenstaande foto is het onregelmatige lijntje de zool, (waar door een onbekende reden een aardige put in zit) en heb ik de straal aangegeven met groen. In plaats van de straal weg te snijden tot de zwarte lijn kun je veel beter alleen het puntje wat eventueel over de zool dreigt te groeien verticaal wegsnijden. Als je dan zorgt dat de straal niet onder de hoefwand uit komt, door als dat nodig is een klein plakje te verwijderen, omdat er dan teveel druk zou kunnen ontstaan, voorkom je dat je je paard onnodig gevoelig maakt

reageren op fb denken over paarden?