Zuivere voeding

      Geen reacties op Zuivere voeding
Tekening Marjolijn Brian

Tekst Letje Visser

Paarden kunnen maar weinig suiker/zetmeel afbreken.
Dat gebeurt in de dunne darm. Bij hoger suiker/zetmeel dan 10% kan niet alles afgebroken en dan komt suiker in de dikke darm en blinde darm terecht. Het microbioom verandert waardoor de vertering van vezels minder goed verloopt.
Het immuunsysteem kan ook minder goed werken door verstoring van het microbioom.
Bijna alle soorten krachtvoer uit de voedingsindustrie bevatten granen en melasse en heeft daardoor een hoog suiker/zetmeel gehalte.
Alle granen, dus ook mais, zijn af te raden.
Melasse is suikerstroop, en hoort dus niet in paardenvoeding thuis.

Als je voeding geeft met granen, dan zit daar te veel zetmeel in.
Zetmeel wordt snel afgebroken tot suiker, daarom kijken we naar suiker/zetmeel gehalte. In gezond bijvoer mag dat niet meer zijn dan 10%. In gras en/of hooi kan het suikergehalte hoger zijn omdat het paard 24 uur over zijn portie eten doet.
Geef je een paard bijvoer met hoog suiker/zetmeel in een emmer dan stijgt het insulinepeil heel snel en paarden verdragen dat slecht.
Het mag gerust af en toe voorkomen doordat een paard eens veel fruit eet, maar alleen erg sporadisch en zeker niet dagelijks of zelfs niet wekelijks.
Langdurig dagelijks verhogen van insuline door krachtvoer geeft bij paarden risico op allerlei vervelende ziektes zoals insuline resistentie (IR) en hoefbevangenheid (HB).

Insuline resistentie
Naast slechte invloed op de darmflora is krachtvoer met granen en melasse dus ook ongezond vanwege het effect op insuline.
IR wordt ook in verband gebracht met PPID, veel PPID paarden hebben ook IR en last van hoefbevangenheid.

Bietenpulp
is wat overblijft nadat de suiker uit de biet is verwijderd, het bevat 5-7% suiker en geen zetmeel. In bietenpulp zit veel pectine en dat is voor paarden makkelijk verteerbaar, daarom het wordt aangeraden voor paarden die moeten aankomen. Moet enige uren geweekt met water ongeveer 1:4.
Er zijn voorbewerkte producten die sneller klaar zijn.
Nadelen van pulp: het is eenzijdig, terwijl gevarieerde voeding juist belangrijk is. Suikerbieten worden bespoten met pesticiden. Biologische bietenpulp is nog weinig te vinden. In veel voeding zit al bietenpulp, dan heeft het geen zin er extra van te geven.
Soms moeten paarden wennen aan de smaak, meng het dan met een ander product dat ze wel graag eten.

Luzerne,
ook wel alfalfa genoemd, vindt je vaak in producten. Het bevat net als alle andere vlinderbloemigen zoals klaversoorten meer eiwit dan andere soorten planten. Dat kan handig zijn om paarden wat aan te laten komen maar veel paarden reageren niet positief op altijd luzerne in het menu.
Je kan daarom afwisselen met andere producten, bv een paar weken of maanden iets met luzerne en dan weer een periode zonder. Eenvoudige manier om paarden meer variatie te bieden in het dieet:

Het menu van Talitha Wanders.
Om je paard gevarieerde voeding aan te bieden, kun je kruiden uit je omgeving plukken. Bijvoorbeeld brandnetels, distels, weegbree, paardenbloem, wilde peen, duizendblad, fluitenkruid, kleefkruid, wilde cichorei bv Je kunt ook kruiden in je tuin zetten. Bijvoorbeeld oregano, munt, salie, rozemarijn, tijm, venkel, hop, kaasjeskruid, druif, citroenmelisse, enzovoort. Wanneer je zelf geen tijd hebt om te plukken, kun je ook kant en klare kruiden mengsels kopen. Hoe meer variatie aan kruiden je voert, hoe meer polyfenolen je paard binnen krijgt, hoe gezonder hij wordt. Uiteraard kun je ook met je paard er op uit gaan en het her en der laten grazen.
Bouw leuke stops in met picknick, voor de paardenmens. KLIK HIER VOOR HET VERNIEUWDE ZUIVER VOER OVERZICHT waarvan de gegevens verzameld zijn door Marjolijn Brian
Reageren via dit gerelateerd topic in FB Denken over paarden